söndag 5 januari 2014

Helsingör är nästan i klass med Visby, det var oväntat


23/9  På måndagen bar det av till Danmark. Jag har egentligen aldrig varit i Danmark, visst har jag mellanlandat och faktiskt varit på två möten där, men jag har aldrig sett något av landet eller träffat några av människorna, bara flugit in för ett möte och sen ut igen. Jag flög in till Köpenhamn och tog tåget till Helsingör direkt från flygplatsen. Det tog någon timme att komma dit och sen tittade jag på en karta och gissade att mötet jag skulle på skulle vara inom gångavstånd från stationen även fast jag hade bagage med mig. Jag började gå efter vägen och blev riktigt förtjust faktiskt! Helsingör är verkligen vackert, nästan i klass med Visby. Det finns en massa gamla, fina hus, det finns ett stort slott och det finns vatten. Man kan ju inte önska sig mycket mer än det.
Det visade sig att mötet skulle hållas närmare stationen än jag gissat från början och jag fick leta mig tillbaka genom gränderna när jag insåg att jag gått för långt.
Vi hade ett trevligt och bra möte jag och den potentiella kunden och det trots att jag sagt att han skulle försöka att prata med mig på danska istället för engelska, någon gång måste man ju få öva också. Det var bara en sak jag inte förtsod på hela det timslånga mötet och jag bad honom att upprepa det på engelska Jag gissar att han pratade lite tydligare och långsammare än vad han normalt skulle göra, men ändå! Jag har också upptäckt att inte alla danskar är bättre på svenska än vi är på danska, de blir också nervösa ibland och förstår inte oss.
Det var trots mina framgångar i danska språkförståelsen rätt så skönt att kunden jag skulle möta upp med i Köpenhamn är svensk, dessutom känner vi varandra rätt väl vid det här laget så vi har rätt trevligt ihop.
När jag kom till hotellet för att checka in var han redan på plats, så jag lämnade bra väskan på rummet och så möttes vi i receptionen för att ta en tur på stan.
Vi tog en ganska lång promenad och gick längs ströget och tittade lite i affärer och jag hittade en massa saker med stjärnor på och G var ingen som helst hjälp för min plånbok då han hejade på mig när jag tvekade inför ett köp och sa att jag skulle ångra mig om jag inte köpte grejerna!
Vi gick en ganska lång omväg innan vi hittade till den lilla havsfruen, den har jag ju aldrig sett i verkligheten och jag gillar ju såna där kända landmärken. Lite som att jag behöver se och röra dem för att tro på dem... konstigt, jag vet.
När vi gick förbi en fästning antar jag att man kan kalla det så berättade G att den byggts för att hålla svenskarna ute en gång i tiden, vi visste inte om vi skulle skämmas eller vara stolta över det, men nu har de i alla fall en häftig fästning att visa upp tack vare oss, eller på grund av oss hur man nu vill se det...
Vi tog en cola respektive en öl nere vid kanalen och satt i solen och hade det bra en stund, när det blev skugga och kallt gick vi vidare.
Vi gick över slottsgården också och tog en titt på vakterna där, det är alltid lika spännande att jämföra uniformer tycker jag.
Jag kan nog konstatera att Köpenhamn är rätt trevligt, men det känns som om jag sett det mesta nu och jag känner inte att det lockar som resmål över en helg eller så. Vi gick in i domkyrkan tror jag det var och taket var väldigt högt och vackert, sen gick vi förbi Tivoli också och där höll de på att pynta inför Halloween.
På vägen tillbaka mot hotellet hittade vi ett steak house där vi bestämde oss för att äta middag och det smakade bra och var trevligt. Som avslutning tog vi en varsin Irish Coffee, min hälften så stark som G's eftersom jag tycker att whisky smakar så illa. Men av någon anledning fick jag ett svårt yrselanfall efter bara två små sippar och vågade inte fortsätta på den. Det kan inte ha vait fyll, för det syntes inte ens att jag tagit något av den. Jag tyckte att den smakade mycket alkohol men G ville inte ha min för han tyckte att den bara smakade kaffe!

Efter middagen gick vi tillbaka till hotellet och sa godnatt för dagen. Det kändes som om det varit en lång dag med tanke på att jag rest till Danmrk, Helsingör, haft ett möte och ändå hunnit se Köpenhamn och dessutom ätit en trevlig middag. Vi måste ha gått runt 1 mil i alla fall och vi har ungefär samma tempo i benen så G var behagligt sällskap att promenera med.











Inga kommentarer: