fredag 26 november 2010

Töntig tjejsport?

Ridsport/Hästsport är vad jag förstår en av de absolut farligaste sporterna som finns. Man kan undra varför det anses vara en töntig tjejsport?
Jag har länge trott att det är de svenska männen/killarna som spridit denna propagande mellan sig och ut bland massorna. Jag är nästan övertygad om att det är ett sätt att hålla folk ifrån att peka ut dem som fega eftersom de egentligen är livrädda för hästar och ridning. Det är mycket enklare att hålla sig ifrån hästar med argumentet att de är töntiga än att behöva förklara att man faktiskt inte VÅGAR gå närmare.
I jämställda Sverige vill män fortfarande hålla sig så långt ifrån något som förknippas med tjejer och kvinnligt som möjligt, det görs i så stor utsträckning att det som killar håller sig ifrån anses tjejigt och töntigt.
Det som anses tufft är till exempel ishockey, fotboll och boxning. Undrar hur många som skadas allvarligt av det per år?
I många andra länder anses det fortfarande som "macho" att hålla på med hästar, såvitt jag vet är det till och med otillåtet i en del länder för kvinnor att hantera hästar eller att rida. Förr i tiden då hästen var ett viktigt fordon var det extra viktigt att hålla kvinnorna ifrån dem. Kanske kommer det en dag när vi bytt ut bilen mot ett "häftigare" fordon då kvinnor håller på och meckar med gamla bilar och det anses som en töntig tjejsport? Vi får liksom inte komma in förrän killarna slängt det åt sidan och då vi kommer in blir det genast töntigt.
Men hur töntigt är det egentligen att hantera djur på 300-800 kilo som dessutom har en egen vilja? Hur töntigt är det att riskera livet varje gång man ska utöva sin hobby?
Är hästar kanske för vackra eller söta för att vara häftiga?

1 kommentar:

Ahnna sa...

Som jag brukar säga när folk frågar: varje gång man sätter sig på en häst eller bakom en häst i en vagn så måste man vara medveten om att det kan vara det sista man gör. Kan man inte acceptera det så ska man inte hålla på med hästar.

Nog för att man kan dö i fotboll, hockey och boxning också, men knappast bara genom att stå hålla i sin boll, klubba eller handske. En häst kan explodera närsomhelst och döda dig även om du bara står bredvid, det är liksom en del av sporten som alla utövare måste leva med. Det är inget som Ridsportsförbundet kan lösa genom krismöten och säkerhetsföreskrifter på tävlingar.

Vad gäller machofaktorn så citerar jag fälttävlanstränaren Jan Jönsson: "Om du kastar spjut så behöver du ju inte träna upp spjutet till någonting, men när du rider så måste du hela tiden träna både hästen och dig själv." Det tycker jag säger allt om hur tufft och svårt det är att syssla med hästar, i jämförelse med t.ex. bollsporter. Sen får svenska killar tycka att det är hur töntigt som helst, men vi som sysslar med hästar vet ju hur det egentligen ligger till.