tisdag 2 november 2010

Allvar och nöjen

Efter jobbet på måndagen åkte jag kvickt hem och tog en dusch och gjorde mig iordning för att åka in till stan och en föreläsning på ABF-huset.
Ben Kiernan, historieprofessor vid Yale skulle föreläsa under titeln "Blod och Jord, Historien om folkmord och utrotning från Sparta till Dafur". Blod och Jord är även titeln på hans mångfaldigt prisbelönade bok. Det som berördes mest under föreläsningen var Kambodjas Kommunistiska Parti och Pol Pot och det var anledningen till mitt intresse.

Det tog mig löjligt lång tid att ta mig in till stan denna eftermiddag trots att höstlovet just börjat i Stockholm. Jag tänkte vara smart och inte stå i kö på E4:an och tog det oerhört korkade beslutet att prova att åka av i Häggvik och åka mot E18. Inte visste jag att man hamnar närmare Norrtälje än Stockholm innan man ens når motorvägen. Slutligen körde jag genom Arninge och var framme och parkerad vid 18.15, föreläsningen började klockan 18. Salen var fullproppad och vi stod några i dörren och försökte hålla örat innanför dörren för att höra. Efter ett tag inser jag att en dam längst in har tagit en stol bara för att ställa sin väska på. Höjden av fräckhet när det är så trångt att vi inte ens fick ställa oss innanför dörren... Slutligen med hjälp av teckenspråk kommunicerade jag med henne och tog mig in till henne i hörnet medan folk var tvungna att hoppa undan med stolar och grejer.
Strax efter att jag satt mig var föreläsningen slut och frågestunden började. Då blev det riktigt tråkigt och frustrerande. De som hade "frågor" tycktes mest ha åsikter eller ville visa hur väl de behärskade ämnet och det blev någon slags revirpinkning runt denna stackars professor som gjorde sitt bästa för att hitta en fråga i dravlet folk kom med.
Själv var jag där för att lära mig mer om ämnet och kände att jag inte riktigt kom dit eftersom jag kom försent och sen inte hörde eller såg tillräckligt för att komma ikapp.
Efter en stunds lyssnande till "frågor" smet jag och gick ut. Jag blev strax upphunnen av en man i övre medelåldern som varit en av dem som hade lite kortare mer vettiga frågor och sen stod vi och pratade en stund och han var så snacksalig att jag knappt kom därifrån och fick riktigt bråttom till Tudor och måndagsquizzet, jag var i alla fall så pass sen att B hann ringa och undra var alla var, tydligen var han den enda på plats trots att klockan var runt 19.50.

Men sent om sider var vi alla samlade och vi hade fullt lag med de nuvarande ordinarie medlemmarna. Himla kul och smart gäng har vi nu och när vi alla är samlade verkar det nästan som om vi är näst intill oslagbara. Trots att vi fick fundera en hel del och diskuterade fram och tillbaka så slutade vi på hedrande 44 poäng och en första plats! Det var verkligen häftigt att se hur det resonerades och "brainstormades" fram till rätt svar på flera frågor. Jag kan också ärligt säga att jag hade en del rätta svar som de andra inte hade, det känns bra att ibland kunna bidra med svar som ingen annan kan, det händer mig alltför sällan. E hade tagit med hembakade kakor som vi mutade restaurangpersonalen med och som vårt lag moffade i sig i stora mängder av. Själv åt jag en sallad istället, men smakade en kaka som efterrätt.

Väl hemma körde jag min vanliga rutin, lite burkar och TV-serie, den här gången fortsatte jag på Numb3rs.

Inga kommentarer: