tisdag 2 november 2010

Fenomenet Halloween

Min mamma brukar säga att alla ursäkter till att fira eller ha fest är goda ursäkter och jag håller med henne. Att folk har halloweenfester åt höger och vänster nu för tiden gör mig inte det minsta upprörd, det är väl jättebra att folk hittar anledningar till att ha roligt! Sen måste jag säga att vi har alldeles för få maskerader överhuvudtaget i Sverige. Vi är ju landet lagom och det innebär att du inte får en chans till att klä ut dig och det innebär att du aldrig får en chans att seriöst klä upp dig heller, såvida du inte ska på Nobelmiddag. Jag älskar att klä upp mig, klä ut mig och faktiskt även klä ned mig, det vill säga att hasa runt i joggingbyxor som har sett bättre dagar och en t-shirt som är urtvättad och har tappat all form. Jag gillar kontraster och ytterligheter.

Men tillbaka till halloween. Det som stör mig med detta nya att fira halloween i Sverige är flera saker. En av dem är att de flesta tror att det är ett amerikansk fenomen, både bland de som gillar att fira halloween och bland de som stör sig på det. Sanningen är att halloweenfirandet från början kom från Irland och togs med till Amerika av utflyttande Irländare.

För mig får folk ägna sig åt vilka traditioner de vill, både nya och gamla. Men lämna mig i fred och gör det inte till ännu en ursäkt till att curla era barn.

I Sverige har vi en tradition att klä ut barnen till häxor och trollkarlar på skärtorsdagen. De ska då göra påskkort att dela ut och i gengäld ska de erbjudas godis eller småpengar.

I de länder där man firar Halloween ska barnen också kläs ut och knacka dörr i utbyte mot godis, skillnaden är att de inte förväntas uträtta något själva. Dessutom kan jag för mitt liv inte förstå hur jag kan förväntas hålla andras barn med godis två gånger om året för att de familjerna valt att fira ännu en högtid som dessutom inte har någon som helst historisk förankring i Sverige.
Så fira gärna Halloween, ha roligt, klä ut er, festa och skratta!
Men knacka inte på min dörr med era barn och förvänta er gratis godis, nej, kom tillbaka på skärtorsdagen med ett påskkort så ska jag fylla deras kaffepannor!

Inga kommentarer: