tisdag 30 november 2010

Allt detta gränslösa hat

Hur kommer det sig att folk verkar fokusera och reta sig på småsaker och hur kommer det sig att de de retar sig på aldrig bättrar sig heller? Det skrivs samma insändare år efter år och ändå lär sig inte folk att ta hänsyn. Vilka är det egentligen som envisas med att röka i busskurer? Vilka är det som vägrar plocka skit efter hunden de själva valt att skaffa? Och vilka är det som festar högljutt hela nätterna i flerfamiljshus?
Man kan på samma gång undra hur man orkar reta sig så pass på allt detta att man investerar tid i att skriva insändare som inte kommer att påverka något alls. Det är liksom svenskens sätt att hugga någon i ryggen. -Okey, jag kanske inte vågar säga till dig att plocka upp skiten, men jävlar, imorgon tänker jag skriva en insändare och då du!

Men så finns det de som inte ens märker att andra tar hänsyn till dem, för de är redan så arga på den som var där före den hänsynstagande människan, så han eller hon får sig en skopa skit på köpet.
En del tror helt enkelt att rökare, hundägare och de som har fest är sämre människor än de själva. Vissa ger inte ens dessa människor en chans och vad beror det på då?
Jo, att alla dessa människor, i båda läger har svårt för att acceptera, respektera och förstå sina medmänniskor. Att som i insändaren som vänder sig mot hundägare kalla dessa för vidriga är riktigt illa tycker jag. Man kan vända sig mot folks beteenden och folks åsikter, men att kalla människan i sig vidrig, det är fult.
Man tar inte gärna reda på fakta om det som stör en heller. Det är ganska ovanligt med koppeltvång, men det vet inte kreti och pleti och mest ovetande tycks hundhatarna vara. De tar något som de tror är fakta och springer med det, varför ta reda på om det är sant? Rökare är jagade överallt nu för tiden och nu blir insändarna fler och fler om det förkastliga att rökare röker ens utomhus... men de som dricker alkohol får fortfarande röra sig fritt fast det faktiskt i högre grad påverkar dem runt omkring negativt. Våldsbrott i samband med alkohol dödar säkerligen många fler per år än vad passiv rökning gör.
Att i princip klaga på folk som har roligt är något som jag uppfattar som typiskt svensk. I Grekland kan du höra hög musik från grannarna nästan dygnet runt på vissa ställen och ändå är det ingen som hetsar upp sig. Jag kan förstå om man tycker att det är obehagligt om väldigt onyktra människor beter sig hotfullt eller låter hotfulla, men om man inte klarar av fester där folk bara har roligt, då tror jag man ska överväga om man är typen som bör bo i ett flerfamiljshus... Själv somnar jag nästan bättre och tryggare när jag hör att grannarna lever. Säkerligen har det också till viss del med uppväxt att göra, se till att vänja barn vid att sova var som helst och i vilket ljud som helst och de kommer inte få de här problemen som vuxna.

Inga kommentarer: