måndag 13 september 2010

Produktiv och social lördag

På morgonen vaknade jag av att det rörde sig folk i lägenheten, men A hade varit så tyst att jag inte ens hört att han varit vaken i flera timmar, duktig grabb måste jag säga, jag är nämligen extremt lättväckt då det är nya omgivningar och ljud omkring mig.
Vi samlade ihop oss och tog bilarna till cafét Bello som ligger där på Hägerstensåsen, det är tjejernas stammisställe och med tanke på tjejerna som har det är det inte underligt att de blivit fast. Stämningen är jättefin och maten bra, hade jag bott närmare hade jag garanterat gått där hela tiden jag med.

Tre av barnen var med och jag kan ibland som singeltjej utan barn tycka att det är jobbigt med barn omkring mig, men dessa ungar är verkligen fantastiska, både mot oss vuxna och varandra. De är smarta, väluppfostrade och fina på alla sätt, jag gillar dem skarpt, inte är de några av de jobbiga barnen inte.
Jag hade huvudvärk när jag vaknade som utvecklades till migrän, men jag hade känt redan när jag skulle somna att nacken var väldigt trött och då brukar det sluta med migrän.
Innan vi högg in på maten tog jag en migränspruta och mådde förstås ännu sämre en stund innan det blev bättre. Bara en halvtimme senare hade sprutan, frukosten och kaffet gjort susen. Jag mådde riktigt bra och hade inga problem att köra hem.

När jag kommit hem hade jag plötsligt hur mycket energi som helst. Jag satte igång att göra tomatröra till bruschetta, grekisk sallad och kikärtssallad. Allt detta gjordes förstås framför TV:n där jag tittade på Min Stora Feta Grekiska Semester, den är med samma skådespelerska (och manusförfattare) som Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop, men karaktären är en annan. Filmen har dock lika mycket hjärta som den andra även om den inte är lika fantastisk så är den gullig och sevärd och ganska rolig emellanåt.

Sen satte jag en deg för att baka bröd. Många tycks tro att det är svårt eller besvärligt att baka bröd, det är det inte. Jag gör efter ett recept min syrra gav mig för en massa år sedan. Det är bara en enkel vit bröddeg och jag kallar typen av bröd för grekiskt lantbröd. Jag har aldrig förstått vitsen med att ha en maskin för att knåda degen. Det tar inte ens 5 minuter att göra för hand och att lyfta fram och fixa en maskin och att sen diska alla delar och låta torka och sen stoppa in den i skåpet igen, det är mycket besvärligare än att göra det för hand.

2 Limpor Vitt Grekiskt Lantbröd

25 g Jäst
2 msk Olivolja
2 tsk Salt
½ liter ljummet vatten
Vetemjöl

Jag smular jästen, häller på lite av vattnet som är fingervarmt och rör tills all jäst är upplöst. Sen häller jag på resten av vattnet och sen olja och salt. Sen rör jag i så mycket mjöl som behövs. Det vill säga jag mäter inte upp det, jag blandar i så att degen inte är klibbig, men fortfarande spänstig och len.
Sen låter jag den jäsa en stund, jag tror jag brukar låta den jäsa 20-30 minuter ungefär. Sen gör jag limpor och eftersom jag alltid gör en dubbel sats (det är ju lika bra), så gör jag fyra limpor som jag lägger i en smörad långpanna. Sen låter jag limporna jäsa tills de är dubbla sin storlek och sen sätter jag in dem i ugnen på 250 grader i 10 minuter, sen sänker jag värmen till 200 grader utan att ta ut brödet och låter det stå 10 minuter till.
Sen låter jag det svalna på ett galler utan handduk över sig.
Det kanske låter som mycket jobb, men det mesta gör sig ju självt.

När brödet har svalnat brukar jag skära det i skivor och lägga det i påsar, sen fryser jag det mesta av det. Då kan jag använda lite i taget precis som med rostbröd till exempel.

Den här gången bestämde jag mig för att göra olivbröd också, jag gillar det. En kompis brukar göra det och det är jättegott, men hon rullar in oliverna i brödet och det gör att brödet gärna vill separera sig i mitten som en kanelbulle eller rulltårta. Så jag tänkte testa något nytt. Jag hackade oliverna (riktiga kalamataoliver) och försökte baka in det i brödet. Det var lättare sagt än gjort och degen blev kladdig igen också. Jag satte till lite mjöl och kämpade vidare och slutligen hade jag en okey limpa. Det visade sig bli kanongott, så jag gjorde inte bort mig trots allt.
Sen pratade jag med A och bjöd in henne och dottern på middag på kvällen, men dottern hade annat för sig så A kom ensam.

Sen åt vi bruschetta med en massa vitlök till förrätt och sen strimlad fläskfilé i creme fraischeröra med lök och kantareller och så ris till, till varmrätt.
Det var helt okey och medan jag fixade lite med te och kex senare på kvällen experimenterade A med min massagedyna medan hon samtidigt pratade i telefonen.

Vi tittade på Tillbaka till Eden och var så generade av hela TV-serien och hur bra vi tyckte att den var när vi var yngre, att vi skämdes och skrattade en hel massa. Värst av allt var de dåliga skådisarna och det hemska 80-talsmodet som visserligen var rätt kul, men som gör att alla tjejer ser ut som riktiga paddor.

A höll sig till och med vaken hela tiden, hon som alltid somnar till film. Vi såg 1½ avsnitt på ungefär 1½ timme vardera tillsammans, sen åkte hon hem till dotter och hund och jag tittade vidare.

1 kommentar:

JCMAS sa...

Mmm ;) Vi har det gött på ÅSen me våra finfina barn! Kul att du gillade Bello!