torsdag 16 september 2010

När du får oväntat besök, öppna verandadörren...

Häromdagen hörde jag ett gnissel från vardagsrummet när jag kom ut från badrummet. Jag gick långsamt ditåt och lyssnade uppmärksamt. Nu gnisslade det inte längre, men det "foffade" sådär lite tyst och diskret...
Jag vänder mig mot kaminen och där sitter det två(!) talgoxar och tittar ut på mig genom rutan.

Det är inte första gången det ramlar ned småfåglar genom skorstenen, nu har jag nog haft påhälsning av totalt 5-6 stycken totalt.
Tidigare har jag lyckats ta tag i fågeln i kaminen och ta ut den, men en gång flög en ut när jag eldade i kaminen och elden precis tagit sig så pass att det var dags att stänga luckan. Jag var fylld av respekt för den fågeln, vad modigt och smart att flyga rakt mot elden istället för att försöka ta sig upp genom skorstenen. Han verkade dessutom klarat sig undan förgiftning, han flög i alla fall utan några som helst problem. Han var lite svår att få ut genom dörren, men det gick till slut.
Nu öppnade jag i alla fall verandadörren eftersom jag har bygel och lås på den och tänkte att det nog är enklare att ha den öppen när jag fångat en fågel som ska ut.
En av fåglarna satt skrämd och stilla längst in mot väggen, den andra fladdrade mot rutan och drog upp en massa aska omkring dem. Jag gläntade på luckan och stack in handen, men hoppsan han smet förbi och flög ut och rätt igenom dörren. Jag fattar inte att han såg precis vart han skulle. Vilken tur att den inte var stängd dörren, lite synd när man blir räddad ur en kamin att snarast bryta nacken mot ett fönster...
Jag försökte med den andra, han var mer stilla, skräckslagen som han verkade vara. Jag hade nästan tag om honom när han smet förbi han också och lika lätt och smidigt tog sig genom den öppna dörren. Så kvickt var det avklarat.

När de tätade taket mot skorstenen åt mig för ett par år sedan bad jag dem att titta till gallret vid upptill. Det har ju som sagt hänt tidigare att fåglar ramlat ned och en gång efter semestern hittade jag en förtorkad död fågel i kaminen. Det är alltså rätt farligt att hälsa på i min kamin när jag är bortrest. Killarna sa att gallret var intakt. Men hur kommer de in då?
Anledningen att de ramlar ner vet jag i alla fall. De blir jagade av skatorna, det vet jag eftersom det oftast skränas en hel del precis innan de rasslar ned genom skorstenen, sen när det rasslar till ser man skatorna fly över taket.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det är ett styr med de små fåglarna. Vi hade ju svalungar som hade träningsskola på vår uteplats i ca 2 veckor. Även jag fick besök innomhus när de navigerade fel och flög in genom ytterdörren. Två stycken satt livrädda inne vid fönstret tills jag förbarmade mig om den och lyfte ut dem. För säkerhets skull gjorde de om det en gång till. Sedan stängde jag ytterdörren! Tycker mest synd om föräldrarna som var helt ifrån sig och inte hade koll vart 2 av deras 5 ungar tagit vägen. Men slutet gott i varje fall....//Eva