onsdag 5 maj 2010

Royalist Javisst!



Visst kan jag rent teoretiskt förstå kritiken mot att vi har en monarki. Det är omodernt och odemokratiskt att ha någon som föds in i ett yrke och ärver en titel.
Men...
Jag gillar vårt kungahus, de är trevliga, har rätt skön humor, är vackra att se på och i realiteten har de ändå ingen makt. Den enda makt de överhuvudtaget har är densamma som vi alla har: Makten att påverka personer som respekterar oss. Och den förtjänar man, inte tillskänks.

Jag tycker att de får oförtjänt mycket och hård kritik och jag tror att det till stor del handlar om svensk avundsjuka. Vi vill inte att någon ska ha mer än vi själva och särskilt inte "gratis".

Jag kan ärligt säga att jag gärna skulle ha möjlighet att resa och se så mycket som de har möjlighet till. Jag skulle också gilla glamouren, slotten, kläderna, middagarna, hästarna och bilarna. Men vad jag absolut inte skulle vilja ha och som skulle komma på köpet är att inte ha något som helst privatliv. Med fotografer i varenda buske och någon som fingranskar minsta spricka i fasaden. Är det vad som förväntas av dem så förtjänar de alla typer av mutor möjliga för att stå ut med allt detta.

Jag kan inte se hur vi skulle kunna köpa lika effektiv och opolitisk marknadsföring av Sverige till ett lägre pris. Jag tror att en stor och viktig turistström från framförallt USA och Japan skulle minska dramatiskt utan ett kungahus. Även tyskarna skulle nog fundera två gånger innan de besökte vår huvudstad om det inte fanns minsta chans att se en skymt av kungen eller drottningen. Många känner inte till att flaggan bara sitter uppe på Stockholms Slott när kungen är där. Men det faktum att de flesta blir lite extra uppspelta när de hör det och sen ser flaggan hissad måste ju betyda att folk fortfarande vill ha sagan?

Då det gäller kronpinsessans bröllop har ännu fler än vanligt kritiserat kungahuset och menat att det är fel att Staten dvs. Svenska folket ska betala för en prinsessas bröllop och att vi i sånt fall alla ska bli bjudna till festen.
Vad dessa människor verkar ha svårt att se är just att det är för att vi alla är inbjudna till festen som vi också borde betala.
Jag kan garantera att kronprinsessan gärna hade betalat för egna pengar om hon och hennes blivande prins själva fick bestämma vilka som skulle bjudas in. Men nu är det inte så.
TV och Radio kommer vara där och en hel massa statschefer och oppositionsledare från stora delar av världen, man kan nog med ganska stor säkerhet säga att en väldigt liten del av gästerna är där för att de är nära vänner eller släkt till brudparet.
Varför ska de betala för ett spektakel när det inte är de som vill ha det? Det är bara vad plikten kräver att de ska ha och som de goda förebilder kungafamiljen är så följer de reglerna. Deras jobb är att synas och det tar de på allvar.

Som avslutning vill jag säga att det stör mig när folk säger Kungen och Silvia. Antingen är det Kungen och Drottningen eller så är det Carl-Gustav och Silvia. Nån jäkla ordning får det väl vara...



2 kommentarer:

JCMAS sa...

Då är det ingen ordning på mig. :)

Nova sa...

Se till att ordna det då...;-)