torsdag 27 maj 2010

Kan Stockholm få vara Stockholm?

I dagens Stockholm City tidning hittar man en artikel skriven av Jessica Ritzén, "Hornstull nya Times Square". Hon berättar där om olika personers syn på Stockholm och Stockholms utveckling.
Moderata politikern Kristina Alvendal vill bland annat få Hornstull att likna New Yorks Times Square, hon vill också att Globens slakthusområde ska bli som New Yorks Meatpacking District. Hennes anledning till att göra dessa liknelser förklarar hon så här: "-För att många har varit där, hört talas om det eller sett det på bild. Då kopplar man det till något spännande, trevligt och intressant."
Urbanhistorikern Håkan Forsell ser saken på ett helt annat sätt och dessutom på ett sätt som jag känner igen från mig själv. "-Jag förstår inte varför politikerna måste använda denna etikettretorik. Det tyder på extremt mindervärdeskomplex. Hornstull kan aldrig bli ett Times Square. Det kommer alltid att vara Hornstull. Han tycker att de världsvurmande politikerna förminskar Stockholm. Helt i onödan."

Jag minns att jag och tre vänner bestämde oss för att vara turister i vår egen stad sommaren 2004. Vi tog reda på vad det fanns för rundturer på vatten i och runt staden och valde en tur som skulle ta runt två timmar. När vi kom tillbaka efter två timmar var vi väldigt besvikna, av många olika anledningar. För det första hade vi bestämt oss för att göra det här som en social grej, för att umgås i vår vackra stad på ett nytt sätt. Vi blev väldigt besvikna på att det inte fanns några turer alls med riktiga guider, vi var hänvisade till en inspelad guidning och var tvungna att sitta med hörlurar på hela tiden och kunde därför inte prata med varandra. Eller, om vi gjorde det kunde den andra i alla fall inte höra oss. Slutligen var vi så uttråkade av detta att vi satt och bytte språk på våra inspelningar och lyssnade på Kinesiska, Japanska, Tyska och Portugisiska bara för skoj skull. Till slut tog vi helt av oss lurarna. Men inte förrän vi lyssnat till hur Stockholm liknades vid andra städer i världen på alla möjliga sätt.
Det där var Stockholms Manhattan och det där var lilla Paris, staden i sig var Nordens Venedig och så vidare i all oändlighet kändes det som. Enda gång som Stockholm fick vara sig självt var då något trist, tragiskt eller negativt hade hänt. Stockholms blodbad presenterades i helhet liksom mordet på vår kung, till och med var hans hund begravdes pekades ut.

Ute i världen anses Stockholm vara en av de absolut vackraste huvudstäderna i världen, varför måste vi då förminska den till en eller flera dåliga kopior på andra vackra, men mer kända städer? Hellre vara ett starkt original än en svag kopia, det är vad jag tror på.
De ger åtta exempel på hur de vill likna andra städer mer. Städerna de vill likna på olika sätt är: London, Paris, Köpenhamn, Saint Tropez och New York.
De nämna städerna är omtyckta, vackra och speciella, men så fort man försöker kopiera ett sånt koncept har man förlorat hela idén. Stockholm är nämligen också omtyckt, vackert och speciellt och mest viktigt, det är Stockholm.
Låt oss fortsätta att se vår stad med Svenska ögon och utveckla den på ett för Stockholm rätt sätt.

Inga kommentarer: