lördag 1 januari 2011

Nyårssupé

Jag brukar hålla en singelmiddag hemma hos mig vid nyår, inte en sån där "singelmingel middag" utan en sån där "Vi som blev över middag". Vi brukar vara mellan 4 och 8 personer ungefär, där vissa kommer varje år andra är nya eller nygamla. I år var det bara jag och Quiz-L kvar... Nån skulle jobba, nån skulle hem till mamma, nån har flyttat och det allra värsta i vår värld just nu, några är inte längre singlar och patetiska som vi...
Därför bestämde jag och L oss för att ha en romantiskt nyårssupé bara vi två, med tre rätters middag och levande ljus, dessutom innebar ju det att jag inte behövde lämna bort Turre. Han trivs ju inte när det är en massa okända människor i huset så det blir trångt och otryggt. L skulle jobba på nyårsafton och sen skulle hon till stallet. Jag tog det lugnt och städade lite, tittade på Criminal Minds, lagade lite efterrätt, tittade på CM, duschade, tittade på CM, sminkade mig, tittade på CM. Ja, ni förstår upplägget...
Vid 19.30 eller nåt sånt så dök L upp och vi började med matlagningen tillsammans. Till förrätt åt vi kallrökt reninnanlår med ruccola, parmesan, olivolja och citronjuice. Det var ett tips som L fått av sin kusin H och det är vi tacksamma för, det var grymt gott! Alldeles fantastiskt faktiskt. Sen gjorde vi lite olika saker. L kokade potatis och gjorde en kryddblandning till den med vitlök, örter och olivolja så som hon lärt sig att man gör ugnsstekt potatis när hon råkade hamna framför TV och Jamie Oliver när han gjorde just det. Jag putsade oxfilén och langade ned den i en het panna och sen passade L på den medan jag gjorde en påhittad Rosmarinsås som blev underbart god. Jag öppnade en flaska rätt sjysst rött vin bara för att ha i såsen och tog flera deciliter av det, hade i oxfond med rödvinssmak, klippte i färsk rosmarin och hällde sen på vispgrädde och lät det sjuda lite, sen redde jag av den lite. Såsen såg inte så smaklig ut, den var smutsigt rosa, men jag vet inte om jag någonsin ätit en godare sås! Precis före servering stekte jag upp grön sparris, sockerärter och salladslök och under potatisens sista stund i ugnen hade vi lagt in färska vitlöksklyftor att bakas. Jag och L gillar när oxfilén bara är lite skrämd i pannan och vi åt med många ohh och ahhn, det var så ruskigt gott! L hade också lyckats otroligt bra med potatisen.
Till maten tvingade vi i oss rödvinet trots att ingen av oss gillar vin och inser att många skulle ha gråtit blod om de sett oss tvinga ned ett så gott vin med grimaser.

Sen var vi tvungna att låta maten sjunka ett bra tag, vi var proppmätta. Vi gick ut och satte oss på trappan och tittade på det enorma snöfallet och tog en cigg. Sen gick vi in och jobbade på ett par cider, vi är rätt dåliga på att dricka båda två men hade rätt roligt medan vi övade. Strax före midnatt åt vi vår dessert en chokladmousse med hallon, mango och passionsfrukt.

När vi ätit klart efterrätten var det precis midnatt så vi öppnade flaskan med mousserande vin vi fått av L's mamma och grinade illa även åt den. Fast sanningen att säga hade nog de flesta gjort det åt en lettisk, supersöt "champagne".
L hade jobbat väldigt hårt under veckan och hade gått upp tidigt på nyårsafton men lyckades med nöd och näppe hålla sig vaken till 2. Medan hon gjorde sig i ordning för sängen och jag väntade på min tur i badrummet så roade jag mig med att fota Judas och Turre och oj vad jag skrattade. När man tar bilder ur såna vinklar kan man lätt roa sig själv.

Inga kommentarer: