fredag 13 augusti 2010

Hemska köer, omvägar, kräftor och fina tonåringar


Jag gick från jobbet näst intill exakt klockan 16 igår, men det ska ni inte tro hjälpte min effektivitet för resten av kvällen, jag tror nästan att allt gick fel...
Tanken var att jag skulle åka ut till Ju's torp där hon, äldsta sonen och hans kusin varit sedan i onsdags.

Jag packade på nolltid men sen kom grannen M förbi och vi snackade en stund. Hon hade varit så gullig att hon klippt ut artiklar ur dagstidningen som hon trodde skulle intressera mig och det gjorde det. Det var om Jakob Hellman och Ultravox som kommer till Gävle nästa fredag när jag och Gävle A ska dit på festival.

Sen tog jag ut soporna och gjorde mig en frappé att ta med i bilen. Sen packade jag bilden med kamera och resterande packning och mellanmål och hela rasket. Först åkte jag till Ica eftersom Ju hade bett mig handla bröd och dricka. Precis när jag ska inpå Ica inser jag att jag inte har med mig frappén... Jag ville verkligen ha den, så jag bestämmer mig för att åka tillbaka och hämta den efter att jag handlat. På vägen ser jag till att tanka också.
När jag är halvvägs hemma igen kommer jag på att jag glömt att köpa cigaretter och de hade varit helt slut sedan kvällen innan...
Jag åker alltså hem och hämtar frappén och lämnar kattmaten, sen åker jag igen och stannar på macken för att köpa cigg. På vägen tycker jag att bilen känns lite konstig så jag kollar trycket i däcken innan jag åker vidare. Under tiden jag gör det ringer Å så det blir lite bökigt att fixa trycket. När jag äntligen är klar och Å har lagt på så inser jag att kompisen S står och tankar sin bil precis bredvid. Henne har jag inte sett på säkert två månader, så jag stannade och sa hej förstås.

Jag kommer slutligen iväg strax efter 18 på kvällen och hinner inte längre än till Kista-avfarten när jag inser att olyckani Salem de pratat om på radio redan två timmar tidigare fortfarande är högst aktuell och har orsakakat köer till och med norr om stan, dvs. sisådär 5 mil bort eller hur mycket kan det vara?
Jag åker av vid Järva Krog och tar E18 till Enköping istället, det är längre, men det känns som ett bra alternativ just då. E18 är nästan tom på trafik så det går riktigt smidigt.

När jag kommit nästan till Enköping inser jag att jag glömt att ta med hundmat. Ju skulle iväg och handla godis så jag smsar att hon ska köpa lite billigt torrfoder.

Om jag hade insett att jag även glömt att packa tandborste så kunde hon ju fått handla det också, men det inser jag först flera timmar senare. På vägen ser jag kul grejer några utländska turister har stannat utmed landsvägen så jag kör försiktigt förbi medan jag tittar ut åt sidorna och där inser jag att det står en älg längre ut på gärdet, det är den de tittar på.

Strax senare passerar jag en vägskylt där det står Byringe Stn och det klickar i min skalle, det där har jag hört någonstans... Ja just det, det står ju om den i 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag gillar att de sånt jag läst om i böcker eller sett på film, jag är lite av en Hollywood turist.

Jag kommer slutligen fram till torpet 19.45. När jag kommer fram springer jag in på utedasset för vid det laget har jag hållt mig ett bra tag.
Jag får hjälp av gudsonen att bära in väskan och sen går vi ut på gräsmattan för att fota de snygga tonåringarna innan det blir för mörkt. Vi har rätt kul allihopa, men man klarar bara ett visst antal mygg och sen bara måste man gå in helt enkelt, så det gjorde vi efter ett tag. Men jag hann få några riktigt fina bilder på killarna. Jag minns när gudsonen var ett drägelmonster av stora mått och såg ut som killen i MAD tidningen, hans kusin var liten som en räka och såg inte mycket ut för världen. Nu är båda helt toksnygga! Efter att ha fotat killarna fotade jag på begäran en av gudsonens råttor. Han är så himla go den råttan och söt för den delen.

Jag och Ju tog med oss Turre och tittade efter svamp, vi tog bara en liten tur och det första vi hittade var en kantarell, men sen blev det inget mer. Såvida man inte räknar de tre soppar vi tog med oss och trodde var Karl Johan svamp. Vi vet fortfarande inte säkert om det är det eller inte, så de blir nog liggande.

När vi kom tillbaka gjorde vi iordning för middag och det var lätt gjort för vi skulle äta kräftor. Sen slurpades och smaskades det en hel del och sen tog vi en liten paus i ätandet när de första 2 kilona var slut. Sen öppnade vi ett tredje och det var svårare att få ned, men med gemensamma krafter lyckades vi slutligen, även om Turre fick hjälpa till på ett hörn och ta en stjärt.

Sen var vi kräftspadiga utefter hela armarna och trötta, mätta och nöjda. Killarna var så trötta att de ville sova, jag och Ju hade redan tidigare bestämt oss för ett nattdopp i Morasjön, så så fick det bli. Dit tog vi bilen och sen gick vi lite i taget ned i det kalla vattnet. Vi kom fram till att det där måste vara definitionen på svensk vattentortyr. Vi som alltid brukar hoppa i vattnet gjorde plötsligt inte det någon av oss och det tog säker en kvart-tjugo minuter att komma i. Men sen kändes det inte alls lika kallt längre och vi simmade lite grann och kände på det mjuka porlande vattnet. Sen stod vi och tittade efter stjärnfall, det ska vara extra många nu de närmaste dagarna. Vi såg så många att vi slutligen hade svårt att komma på nåt mer att önska, så vi önskade samma sak flera gånger.

Sen åkte vi tillbaka till torpet där killarna redan låg och snarkade och pratade i sömnen och vi satt och snackade nån timme. Men eftersom jag skulle upp på morgonen och åka till jobbet så gick vi och lade oss strax senare.
Inga kommentarer: