onsdag 20 oktober 2010

Brand var det här!

Jag har alltid varit ganska rädd för eld och jag kan ju inte påstå att det blev bättre när stallet brann ned när jag var 15 år gammal. Där fick jag ju kvitto på att sånt faktiskt händer. Jag brukar citera min morsa och säga att jag nog blev bränd på bål som häxa i ett tidigare liv och att det nog är därför jag är rädd för eld.

Jag har alltid haft en utrymningsplan för mitt hem i huvudet.
I lägenheten var det ju värst eftersom det bara fanns en fransk balkong och att vi bodde en våning upp. Planen var att väcka sambon, ta hunden och stoppa honom i påslakanet och sen hissa ned honom från dörren och släppa sista biten, det skulle han ju överleva. Sen om jag hade tid skulle jag rädda mina negativ och mina originaltavlor. Sen skulle jag klättra över räcket och hissa mig ned så långt jag kunde innan jag släppte taget och hoppade sista biten. Det kanske skulle göra lite ont, men skadad skulle jag knappast bli.

I nästa hus var det värre, det var svårare att ta sig ut från sovrummet en trappa upp när man inte hade ett balkongräcke att hålla sig i, men det skulle nog gå ändå. Dessvärre skulle det nog bli svårt att rädda tavlorna eftersom de var på nedervåningen.
I det nuvarande lilla huset har jag två brandvarnare trots att huset bara är 60 m2. En av anledningarna är att jag inte riktigt förstått om brandlarmet som är kopplat till Securitas-larmet larmar vid brand oavsett om larmet är tillslaget eller inte. Hur är det egentligen?
Tavlorna jag värderar så högt hänger i sovrummet, hunden ligger bredvid mig i sängen, katten sticker alltid ut genom kattluckan så fort han blir orolig, han känner sig tryggare ute än inne, alltså är jag inte särskilt orolig för att han gömmer sig under sängen och brinner inne eller nåt sånt. Brandsläckaren står lättillgänglig innanför ytterdörren och därmed precis utanför sovrummet. Jag har inga apparater på stand-by när jag inte är hemma eller när jag sover, jag har kopplat alla dessa apparater till en grenkontakt med avstängningsknapp.
I köket drar jag ur sladdar till kaffebryggare, brödrost och mikrovågsugn, mest för säkerhets skull, jag vet inte om det varken utgör en brandfara eller drar ström.

I måndags var det dags för brandskyddskurs på jobbet. Vi har haft det tidigare men frågan är om jag inte missade teorin av någon anledning den gången. I vilket fall som helst känns det alltid nyttigt med lite repetition. Efter teorin fick vi testa att släcka eld med skumsläckare och med brandfilt och det var nyttigt och bra att få göra det igen.
Vi drog med kursledarna på lunch och sen var det dags för brandövning. Vi fick förvarning för att kunna ta ut hundarna till bilarna innan larmet gick. Det finns ju ingen anledning att stressa upp dem i onödan. Sen gick larmet och det anlades en "brand" vid ena hallen. Ingen gick visserligen dit för att se om "branden" gick att släcka, men alla människor i huset var ute på ungefär 1 minut och 30 sekunder, vilket våra kursledare var väldigt nöjda med. Vi gick till vår mötesplats som faktiskt alla känner till och stod där och frös en stund medan vi räknades in.

Det blev inte mycket tid över för riktigt jobb på eftermiddagen, men nu kanske vi överlever en brand i alla fall.

Inga kommentarer: