måndag 29 augusti 2011

Kan man ha det bättre?

På fredagen gjorde jag det jag skulle på jobbet och sen åkte jag för att handla. För en gångs skull gick jag till systemet också där fick jag hjälp att välja ut två rödviner. Tjejen var väldigt snäll, engagerad och hjälpsam, sen tog jag några cider också och en flaska vitt vin till J så som jag erbjudit mig att göra.
Sen åkte jag hem och gjorde lite smått här och där, fyllde badtunnan, diskade upp det sista sedan kvällen innan och städade toaletten. Tvätten jag hängt ut kvällen innan hade blivit regnvåt på morgonen men nu fick den hänga kvar ute då det plötsligt såg ut att spricka upp ordentligt.
När jag var klar med allt hann jag till och med vila en halvtimme-timme. Sen åt jag lite sallad från gårdagens lunch och så satte jag mig i bilen för att åka och hämta min Australiensiska gäst S på Arlanda. När jag körde förbi vår brevlådsrad såg jag att killen som klippt gräskanterna även hade klippt av ena benet på områdets anslagstavla och sen bara lämnat den hängande på halv stång.
Jag hade tagit i i överkant och åkt 20 minuter innan planet skulle landa, men nu var planet 5 minuter tidigt och plötsligt var det köer... Det är aldrig köer till Arlanda förutom någon gång på vintern när det skett en olycka. Det gick i alla fall framåt och plötsligt strax före Märsta så släppte proppen och allt bara rullade på. Jag undrar vad köerna kom sig av?
När jag sen kom in på Arlanda var det kö in på parkeringen också, någon hade åkt fel och försökte backa ut och ta en annan väg... Slutligen kom jag in på parkeringen och hade tur, någon åkte just då jag kom och jag fick en plats. Sen var det åter kö, den här gången till parkeringsautomaten. När det väl var min tur insåg jag varför, det tog flera minuter att göra en betalning, det var npg den långsammaste automat jag träffat på.
När jag väl kom in till ankomsthallen började jag bli nervös för att jag hade missat henne och sen började jag undra om hon kanske hade rätt och att vi skulle ha svårt att känna igen varandra. Vi hade trots allt bara träffats två gånger, den ena i mörker på en terass i ett par timmar och sen körde hon oss hem i mörker. Sen såg jag henne dagen efter i 5 minuter i dagsljus utanför flygplatsen...
När hon slutligen kom ut var det faktiskt jag som såg henne och var ganska säker på att det var hon. Glatt pladdrandes tog vi varsin väska och gick till bilen.
När vi strax senare kom hem var klockan redan 18.15 och jag hade bjudit hem lite kompisar att träffa S och för att bada badtunna och äta kräftor. Vi hjälptes åt att dra in tvätthängaren eftersom jag inte ville att de nytvättade kläderna skulle lukta rök och sen tände jag i badtunnan.
Den här gången gjorde jag nog precis allt rätt, det blev fint drag i skorstenen och det höll i sig resten av kvällen. Det brann jättefint men uppvärmningen av vattnet tycktes gå minst lika långsamt som vanligt. När gästerna kom länmade jag dem att prata med S och så gick jag in och satte deg till brödet jag lovat att bjuda på.
Sen umgicks jag lite, bakade bröd och vaktade elden i tunnan medan vi väntade in eftersläntrarna. Slutligen var vi 9 personer och jag var så lycklig över den stora uppslutningen att jag hade svårt att sluta le när jag tittade på alla glada ansikten runt bordet. Det kändes som om jag valt precis rätt folk för att få S att känna sig hemma i Sverige. Alla pratar bra engelska och alla är sociala och trevliga och trots att de flesta känner varandra lite grann så är det inte ett gäng som brukar hänga tillsammans, ändå passade alla ihop jättefint och det var en superlyckad kväll. Vi åt kräftor och bröd och drack lite vin och öl men i väldigt måttliga mängder. J hade kommit med motorcykel och haft med sig Ju, han fick också åka och hämta I som han aldrig träffat tidigare, vi andra hade ju druckit alkohol... Hon sken som solen när de kom upp på verandan, motorcykel var tydligen kul. J har lovat att jag ska få följa med någon gång nu när jag är lite lättare.
J föreslog att vi skulle hälla i mer ved så att en större del av eldtunnan värmde, så vi gjorde det och lyckades få fyr på det övre lagret med tändvätska. Sen blev vattnet slutligen varmt, men inte förrän vid 23 ungefär. Men då var det 36 grader varmt och det har ju funkat förr, dessutom har det ju snabbt blivit varmare. Vid det här laget var vi 6 personer kvar och vi hoppade alla i tunnan och lyckades få plats också trots att den är tänkt för 5 personer. Det visade sig inte bli varmare trots allt och man brukar ju bli varm och behaglig och behöva ånga av lite innan man klär på sig, men eftersom det var på gränsen till för kallt så blev man inte extra uppvärmd och de gånger jag var tvungen att gå och hämta saker så höll jag på att frysa häcken av mig. E gav upp vid 23.30 eller nåt, vilket är fantastiskt för att vara hon, hon lägger sig vid 21 alla kvällar i veckan och somnar på ett par minuter. Så jag släppte iväg henne glatt överraskad att hon orkat så länge. Vi andra 5 satt sen kvar i 3 timmar totalt, till 2 på morgonen. Vi hade på S begäran tagit fram Choklad Tequilan hon hade köpt till mig och den ställde vi på den flytande brickan som jag fick med tunnan. De andra tyckte att den var jättegod men jag tyckte att det var fruktansvärt, jag har väldigt svårt för tequila. När jag hämtade tequilan såg jag chipsskålen, så den tog jag också med. Först ställde jag den på kanten av badtunnan och sen kom jag på att den nog gick att lägga i vattnet, sagt och gjort, jag lade den i vattnet och den flöt. Gamla goda Ikea, de kan då allt! När vi gick upp gick M hem till sig och vi andra bytte om och sen lånade I en reflexväst och promenerade hem. Jag J och S satt kvar och snackade en stund och sen vid 3 cyklade J hem och vi gick och lade oss så fort vi borstat tänderna. Vid det här laget var allt utom de sista glasen diskade och allt var undanplockat förutom alla presenter som S haft med sig från sig själv och M i Darwin. Alla hade hjälpt till att fixa och dona hela kvällen så jag hade haft gott om tid att umgås med mina gäster.
Dessutom hade ju höstvädret plötsligt gett vika för sommaren igen och det helt oväntat. Vi kunde sitta ute hela kvällen och natten och hade det fantastiskt bra.

Inga kommentarer: