söndag 26 juni 2011

Riktig midsommar!

På fredagen var jag tvungen att gå upp klockan 8 fast jag var ledig, det är liten för tidigt för min smak. Men jag ville ju inte gärna missa båten ut till Möja, vad skulle jag då göra?
Jag hade ju packat mina grejer förutom kylvarorna och jag flätade håret, packade ned kylvarorna, gjorde en macka och frappé som jag hällde i en termomugg med lock och sen slänge jag in alla grejer i bilen och åkte mot stan. Jag räknade med att stan skulle vara mer eller mindre tom så att jag skulle kunna hitta parkering, helst nära Strandvägen eftersom jag hade en massa packning som var både otymplig och tung. Kylväskan var tung, jag hade som sagt packat en massa tunga, tjocka kläder i ryggsäcken, vi snackar alltså mössa, långkalsonger, vantar, yllefilt osv. dessutom hade jag med mig en stor, tjock sovsäck, liggunderlag och ett tält. Sen åkter jag ju ingenstans utan min kamera och den ryggsäcken är inte heller så smidig.
När jag kom fram hittade jag en parkeringsplats framför Hovstallet, det vill säga knappt 200 meter från båten! Sen ställde jag mig i den långa kön och undrade om jag skulle få plats på båten. Men det var inga problem, jag fick till och med en av de bästa platserna ombord, utomhus i aktern och jag hade sol hela vägen. Sen satt jag där och drack min frappé och läste i min e-book och hade det bra i solen.





När vi åkte ut så var det en massa båtar överallt, det är nog svårt att se på bilden, men jag har räknat att det är så många som 20 båtar i den.
När vi kom förbi Lidingö såg jag ett nybygge(?) med lyxiga lägenheter med egen båtplats som i en innergård, säkert jättehäftigt, men kunde de inte gjort det lite trevligare för ögat? Det ser ju ut som en industrilokal... det tyckte förresten de unga killarna bredvid mig också, de snackade också om det.
Sen när man kommer lite längre ut så hittar man ju hus efter hus som man bara så gärna skulle vilja ha, de inne i stan är sällan i min smak, jag gillar den här typen, faluröda hus med grästomt ned till vattnet.

Efter ungefär 3 timmar landade vi på Löka och jag bar mina saker till stenhällarna där man brukar sitta och titta på festligheterna. Efter en stund kom Kustbevakningen flygande över oss men jag hann inte byta objektiv på kameran så det blev inga bra bilder, för när jag väl bytt objektiv så var de för långt bort.










Ibland hittar man folk som har så intressant utseende eller som blir väldigt bra på kort. Den här killen vet jag inte vem det är, men han har så vänliga ögon och så häftiga färger att jag önskar att jag fick fotografera honom ordentligt någon gång.

Sen dök alla de andra upp lagom till att dansen skulle börja men de såg inte mig och satte sig på andra sidan så till slut fanns det inget annat att göra än att släpa alla saker dit.

Sen dansades det och sen var det säcklöpning, det hör till här att de äldre fuskar och försöker dra omkull varandra, det är bara de yngre barnen som beter sig som de ska och det är en riktigt folkfest när folk flyger åt höger och vänster för att någon svingar iväg dem. Alla få en godispåse om de ställer upp i lekarna och vinnarna får varsin trämedalj, barnen får alltid medalj. I år fick de dessutom en kortlek.

På Löka är det sånt där midsommarfirande som man tror att det ska vara i skärgården och man är rätt nöjd när man går därifrån, de har ju riktiga spelmän också.




















När festligheterna var över fick jag hjälp till båten med mina grejer och sen delade alla upp sig på de två båtarna och så åkte vi "hemåt". Väl hemma gjorde J en fin jordgubbstårta och sen drack vi kaffe och åt tårta. När alla fikat spreds folk lite hit och dit, barnen var nere och badade med några vuxna i vattnet och på land men de hade också flytväst för säkerhets skull. Det är modiga barn får jag säga, de hoppade från klippan och ned i vattnet och sedan fiskade någon upp dem om de inte tog sig in själva. Den minsta fick vatten hällt åt sig i en gryta i berget och lekte nöjd i vattnet.






Vi som inte var ansvariga för ett särskilt barn slappade lite på klipporna i solen och sen flyttade vi lite längre bort där det var lite mer lä och solen värmde väldigt mycket, men när blåsten kom åt oss blev det lite kallt och till slut gick vi till lä vid stugan.
















Sen fixade vi middag, jag hade tagit med mig en bit oxfilé som blivit kvar från nyår men den var mycket större än jag hade räknat med och tyvärr kastade vi en del av den efetrsom alla andra också hade för mycket mat. Jag gjorde vitlökssås som räckte till fler och tog fram mina ärtskott som var uppskattade, potatis fick jag från de andra.
Sen satt vi och pratade en stund och sen ropade O och P ihop oss eftersom de ordnat lekar. Sen delades vi in i lag och vi sköt luftgevär, pilbåge, kastade kniv, kastade bollar, spikade spikar, kastade kuddar och sen avslutades det hela med öl-stafett. Hela laget skulle med gemensamma krafter tömma ett glas öl så fort som möjligt, tyvärr kunde jag inte hjälpa till, öl kommer upp fortare än den kommer ned är jag rädd. Sen satt vi och pratade och så turades B och P om att spela lite gitarr och sen sjöng vi lite på en låt i taget, problemet var bara att ingen kunde texten till en hel låt...


Jag kom i säng vid 1 och till min stora lycka fanns det plats för mig i ett av husen, jag fick sova på loftet och där hade jag gott om plats och en massa madrasser som jag lade på hög och fick en mjuk och fin säng. Visserligen frös jag någon timme innan jag kunde somna ordentligt, men det var för att jag blivit så kall tidigare, sen blev jag varm och sov riktigt bra hela natten.

1 kommentar:

JCMAS sa...

Underbara alla och underbara Möja. Jag saknade att vara där, trots att min midsommar var superfin på annat håll.