fredag 31 december 2010

Mysig julafton men utan julstämning

På julaftonsmorgon gick jag upp vid 9.30 och snyggade till mig lite grann, det var nämligen dags för julfrukost hos mamma och pappa. Jag var en av de få som var i tid men min farbror var där och min pappas kompis som alltid varit en självklar del av vårt liv eftersom han alltid levt som singel. Senare dök syrran med familj upp också och vår gemensamma kompis J, som också varit min tillfälliga sambo i några månader för ett par år sedan. Vi blev serverade nybakat bröd, julskinka, senap och hemlagad risgrynsgröt, mumsigt! Sen satt vi mest och mös och snackade om lite allt möjligt och sen kom min faster också. Jag hade ingen tid att passa eller speciellt mycket att göra under dagen så jag stannade nästan längst av alla.

Sen åkte jag hem för att förbereda lite eftersom tanken var att vi allihopa skulle se Kalle Anka hemma hos mig. Det är en av våra traditioner. Jag hade köpt godis och fyllda kex, pepparkakor och glögg. Jag satte på en massa te och kaffe också som slutligen stod orört eftersom ingen var sugen på det. Jag tände i kaminen eftersom det var ruskigt kallt i huset. Utanför tände jag facklorna, lyktan och eldkorgen, det såg väldigt trevligt ut. Kvart i tre ringde mamma, pappas bil ville inte starta... och jag hade ju hennes bil så de fick stanna hemma. Syrran med familj dök upp strax senare och blev serverade saftglögg, mandlar och russin. De åt av kexen och pepparkakorna och mina hemgjorda saffransskorpor, men godiset stod helt orört. Jag hade ju glömt ungarnas vadslagning med föräldrarna att inte äta godis eller dricka läsk på ett helt år, självklart mot en ganska väl tilltagen pengabelöning. De såg väldigt mycket fram till nyår då vadet var över. De har varit väldigt duktiga och inte fuskat alls. Det var trist att mamma och pappa inte kunde komma, men det gjorde att vi hade gott om plats att sitta i soffan och fåtöljen. Jag måste se Kalle Anka varje år annars blir det inte jul för mig. Men av någon anledning fick jag ändå ingen julstämning trots att vi hade det så mysigt.
När alla hade gått diskade jag upp efter oss och städade undan och sen tag jag tag i julklappsinslagningen. Jag har alltid så dåligt med tid vid jul men i år hade jag tid att slå in presenterna mycket bättre och satte till och med snören, etiketter och lack på paketen.

Sen tog jag det lugnt en stund och sen var det dags att återigen bege sig hem till mamma och pappa, den här gången för julmiddag. Innan jag åkte hemifrån lade jag ut lite äpplen till rådjuren, de hade blivit över på jobbet före julledigheten.
På julbordet fanns min favorit, löjrom. Jag skulle nog näst intill kunna leva på det tror jag. Jag åt lite sill och lax också, men korv och köttbullar och sånt är något jag brukar undvika. Det finns ju så mycket god fisk på bordet vid jul! Det enda vi saknade var brorsan med fru och barn, men det har varit så mycket för dem senaste veckan så man kan förstå att de inte orkar hänga med på allt.
Vi hade väldigt trevligt och när samtalsämnena började sina förhörde jag familjen på julquizzet från veckan innan. Jag hade nämligen med mig bladen med både frågor och svar. Ungarna glänste med att kunna en hel del saker som vi vuxna inte kunde, de är smart de där ungarna. Sen tog frågorna slut alldeles för fort, så vi tog fram TP och delade in oss i två lag, tjejerna mot killarna. Tjejerna vann stort och killarna hade förstås en massa ursäkter för det.
Det var ganska sent när vi tog tag i julklappsutdelningen och som traditionen är hos oss så fick systersonen S dela ut dem. Många roliga och fina julklappar fick vi, den roligaste var nog grilltången med inbyggd termometer för perfekt grillresultat som alla vi barn fick av mamma och pappa som en bonuspresent, vi fick nämligen pengar av dem också. Av ungarna fick jag en presentförpackning från Body Shop med duschcreme, lotion och kroppspeeling, dessutom med den doft jag gillar. Av brorsans familj fick jag ett Biopresentkort och av syrrans familj ett sminkborstset och smink. Strax före midnatt började folk göra sig klara för att åka hem och eftersom min julafton varit så perfekt den kunde vara förutom att jag saknade brorsan där, så kollade jag om han var vaken och det var han. Så jag packade ned deras julklappar i min påse och åkte till grannkommunen där de bor. Sen fick jag till min lycka se även brorsans fru som såg oförskämt bra ut trots att hon var tvungen att gå igenom ett kejsarsnitt och så fick jag känna på lille G. Han var lätt som en fjäder och hade långa armar och långa fingrar, kanske blir han en pianist? Jag och brorsan satt och snackade nån timme och sen åkte jag hem och lade mig.

Bilden på marsvinen är den jag köpte för några veckor sedan som jag inte ville berätta mer om just då, den köpte jag till systerdottern som älskar marsvin. Det är inte lätt att göra henne riktigt glad så att det syns, men hon verkade verkligen vara glad för den.

Ljuset på bilden är ett av ljusen hemma hos mamma, vi var väldigt förvånade över hur det betedde sig när det brann ned...


















Inga kommentarer: