onsdag 1 december 2010

Upprörande - Kvinnlig könsstympning

Det här med omskärelse av barns kön upprör mig, särskilt flickornas eftersom de ofta innebär ett livslångt lidande, men jag förstår inte vitsen med att stympa pojkar heller.
Hur kan så många samhällen i världen ha kommit på denna absurda idé? Hur kunde dessa människor som kom på det lyckas få med sig så många i denna galenskap?
Ibland undrar jag om män är rädda för att kvinnor är starkare än de på nåt sätt?
Varför skulle de annars vilja begränsa dem i allt möjligt i hela världen. Vissa ska könet skäras bort på, andra får inte visa sitt hår eller ansikte, en del förbjuds att lära sig läsa, det finns ingen ände på galenskapen! De land som är mest jämställda fungerar också bäst, varför är så många rädda att samhället står och faller med att man lyckas hålla kvinnorna under kontroll?
Den här rädslan har funnits i alla tider, under några hundra år brände, halshögg, dränkte och hängde man alla kvinnor som visade intelligens.
Man använder sin överlägsna fysiska styrka för att skrämma kvinnor till lydnad och sen lär man dem att förtrycka varandra med ryktesspridning och skuldbeläggande och hipp happ så har man skapat en tradition som uppehålls av båda könen och ses som naturlig.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8203877.ab

– Jag vill inte tycka om umgänget med min man, det är vitsen med att vara omskuren! En kvinna som njuter är en dålig kvinna. Jag vet att en kvinna som inte är omskuren försöker ha sex med sin man hela tiden. Hon tröttar ut honom! Jag har även hört att hennes kön kan växa och bli lika stort som en mans penis.

Barnmorskan Tawadda Mohamad Ahmed är 70 år och har omskurit tusentals flickor, inklusive sina egna barnbarn. Hon visar med ett välmanikyrerat finger hur den långa biten i mitten måste tas bort, och blygdläpparna. Annars blir det svårt för mannen att tränga in. Hon brukade gnugga könet mjukt, och snitta med ett rakblad.

Hassanein Abdelhakam säger att han tackar Gud för sin nya kunskap, att omskärelse är för män och inte kvinnor.
Men hans vän Ragab Foad säger att han för sin del inte är övertygad, hur ska de annars skydda flickorna från dåligt uppförande? Hans son får inte gifta sig med en kvinna som inte är omskuren.
– Då dödar hon honom! Hon kommer att kräva mer sex än vad han kan erbjuda!


– Men ömsesidigt nöje i samlivet är bra för äktenskapet, utropar Hassanein.
– Det kan även ha motsatt effekt, invänder Ragab, hon kan vilja mer än han och kritisera honom. Då är det dåligt för äktenskapet!


Det glädjande i allt det här är att utbildning faktiskt fungerar!
I flera länder har kvinnlig omskärelse förbjudits och man använder sig av lokala "ambassadörer" inom båda könen för att sprida detta viktiga budskap och det har gjort en stor skillnad.
Ni ser hur en av männen känner en stor lättnad av att äntligen vara rätt informerad, kanske kommer han att lyckas övertyga den andra mannen, men framförallt kommer han att kunna påverka kanske hundratals andra människor som vänder sig till honom och litar på honom i hans egenskap av Imam.
Viktigt att betona är att detta INTE har någon som helst grund i den islamska tron. Många av de länder som utöver denna tradition är visserligen till större delen muslimska, men även många av de kristna flickorna stympas. Detta handlar om en förkastlig tradition och har inget med religion
att göra.
Organisationer som arbetar mot kvinnlig könsstympning är bland andra Amnesty, UNICEF och Rädda Barnen.

Inga kommentarer: