måndag 13 december 2010

Proteinunderskott?

Ah ringde och väckte mig vid strax efter 11, då var hon redan i Väsby trots att vi sagt att vi skulle mötas vid 12, det hade blivit ett litet missförstånd. Jag gjorde lite frukost och så åt vi tillsammans. Sen satte jag på mig mitt microfleeceunderställ, halsduk, sockar och tjocktröja och sen packade vi in oss i hennes bil jag, hon och Turre, hennes stora hundar var redan i bilen.
Sen åkte vi till Bromma till hennes kille för att lämna hundarna och sen åkte jag, Ah och Turre in till stan och Skansen. Det nya nu tycks vara att man inte får köra bil ut på Djurgården längre men det gjorde jag i alla fall och det för att rädda Turres liv, jag kan lova att jag inte var ensam... det var en massa bilar på Djurgården och i stort sett alla parkeringsplatser tycktes vara upptagna. Min tanke var att Turre och bil skulle få vara i parkeringshuset under Hasselbacken, för där är det plusgrader hur kallt det än är ute. Det stod att det var fullt i garaget men det struntade vi också i och åkte ned för att titta, det var nästan tomt! Turre hade sitt varma täckte på sig och jag lade hans dunjacka (min avlagda) i sätet. Sen gick vi till entrén och gick in gratis med hjälp av biljetterna jag fått av T som jobbar på Skansen, tack T! Sen tog vi rulltrappan upp till stadskvarteren och gick sen till torget och julmarknaden. Jag har tydligen inte varit på julmarknaden någon gång, för jag blev förvånad över hur stor den var och hur pass mycket folk det var där. Det var ruskans kallt men jag som alltid fryser var varm och bekväm förutom om huvudet eftersom jag hade min mössa i väskan. Vi gick och smakade på korvar, stekar, hjärtan och ostar, vår grej är nog mer delikatesserna till julen än allt krimskrams de säljer. Vi är händiga nog att göra krimskrams själva om det är så att vi vill ha det. Man kan ju undra om jag har någon typ av proteinbrist eller nåt för jag kom hem med idel protein och så en vaniljstång och en mistel till mamma....
Dyrt blev det men det var riktigt fina bitar kött. Reninnanlår (riktigt dyrt), torkat älgkött, rådjursskank, renhjärta, vildsvinskorv, kalkonklubba och getost (vit caprin från Jämtland). Sen så köpte jag faktiskt en saffransmuffin och en lussekatt också. Muffins tilltalar mig i form och utseende men jag blir alltid besviken eftersom de är torra och trista och sen slutar det med att jag kastar den. Men den här var varken torr eller tråkig utan faktiskt jättegod!
Vi gick till stallet och tittade efter T eftersom alla vi snackade med sa att hon jobbade, men slutligen ringde jag och då visade det sig att hon satt i möte, ja så kan det gå.
Jag köpte som sagt en mistel till mamma, det har jag gjort de senaste 10-15 åren, det har blivit en tradition. Jag vet inte riktigt varför jag började, men jag antar att jag hittade en fi och tyckte att hon skulle ha den. Nu blir det ibland ett jäkla rännande för att hitta en, men nu hade jag tur och "snubblade" över den på Skansen.
Min "sommargranne" M ringde medan jag var på Skansen och jag kunde dessvärre inte prata med henne så länge, mina händer höll på att frysa till is när jag tog av mig vantarna och jag kunde inte bära alla mina varor med bara en hand och pratandes i telefon.
Det var jättefint pyntat på Skansen och de hade eldar utplacerade så folk stod och värmde sig runt dem och på berget hade de gjort ett "vattenfall" av ljus.
Trots att jag var varm så var det skönt att komma ned i garaget och värmen igen, man blir trött av -14 grader. Turre var varm och fin om öronen och verkade lugn och avslappnad när vi kom tillbaka. På vägen hem hämtade vi upp Ah's hundar i Bromma och sen stannade vi på ICA i Häggvik för att fylla på mitt förråd av Edamamebönor, senap och frukt. Senapen jag ville ha fanns dock inte på den här ICA:n heller, säljer de den inte i Sverige längre? Colemans Mustard, inte pulvret utan den färdiga starka senapen i en liten burk.
Det tog emot att plocka in alla varorna när jag kom hem och frysen blev smockfull igen på grund av edamamebönorna. Någon som vill ha två äppelpajer som bara tar plats i frysen? Är det förresten någon som har ett tips om vad man kan göra med färdiggrillade kycklingfiléer förutom sallad? Jag borde tömma mina lager, inte köpa nytt hela tiden.
Sen satt jag i soffan resten av kvällen men först städade jag undan lite och diskade, sen fick tvättmaskinen göra resten av jobbet. Jag tog fram säsong 2 av Num3ers och satt och fixade lite. Jag hade förresten ned en glaslampa precis innan jag gick ut genom dörren på förmiddagen och eftersom katten har vett nog att inte gå i glas så fick det ligga kvar tills jag kom hem. Behöver nog köpa en ny sån där lampa, jag använder den ganska ofta.

1 kommentar:

Ahnna sa...

Vad söta vi är!

Kycklingfiléerna hade jag absolut lagt på tallrik tillsammans med färskpastatortellini (den som Coop har, fylld med edamer, ricotta, grana padano, emmentaler och gorgonzola) och en sås gjord på grädde och cambozola med lite salt och citronpeppar. Det blir inte bättre än så, klart vanebildande!