torsdag 16 december 2010

Sicket väder

På torsdagen snöade det jättemycket och blåste en hel del också. Men jag är så pass störd att jag tycker om lite kaos i vardagen, det gör saker och ting lite mer spännande. Men jag kan inte påstå att jag var ledsen över att slippa stå i köer in till stan för att plugga grekiska. Skönt att säsongen avslutats förra veckan.
Det var rätt skönt att plötsligt ha en dag som inte var helt uppbokad också så jag tog tag i städning av skafferiet och det var läskigt vad mycket som hunnit gå ut i datum. Jag är inte så kinkig med sånt och har uppenbarligen skonat en del av grejerna från att kastas under tidigare utrensningar, men nu fick de hamna i soptunnan. Fruktansvärt är det att kasta mat på det där sättet och jag kan erkänna att jag skäms, men nu är det försent. Hela diskhon var fylld och dessutom rågad med grejer som skulle kastas. Det läskigaste jag hittade var två konserver med "salta biten" som jag tänkt göra lapskojs på, men tydligen tänkte jag göra det för ungefär 5 år sedan utan att det blivit av. De där konserverna håller nämligen runt 2 år och nu var det 3 år sedan de gick ut! Tiden går fortare än vad jag vill tänka på.

Jag är duktig på att laga mat och baka, men ett par saker har jag oerhört svårt för. Det ena är att koka ägg, det andra är saffransbullar. När jag gör saffransbullar blir de tråkiga och torra trots att jag följer allas goda råd om vit sirap istället för socker och kesella istället för? Är det mjölk?
Nåja, tidigare år har jag struntat i bullarna och nu de senaste två åren har jag ju istället gjort saffransskorpor, de ska ju i alla fall vara torra och hårda. Svårt att misslyckas med dem...
Nu köpte jag i alla fall en bakmix och det är helt emot mina principer, jag förstår inte vitsen med att köpa bakmixer. Det är i stort sett mjöl och bakpulver i vissa av dem. Men i den här är det ju allt utom vatten vilken innebär att det finns ägg och smör och alltihopa i den. Men bakmix för bröd till exempel, vad handlar det om? Mjöl, salt och jäst? Löjligt tycker jag.
Nu tänkte jag i alla fall prova om jag skulle lyckas bättre med en fuskvariant och nog var det enkelt nog att svänga ihop degen med lite vatten och sen blev det faktiskt helt okey lussekatter. Jag kan nog rekommendera den här mixen faktiskt. Men kanske är det inte så många fler än jag som har så svårt för att baka just lussekatter?

2 kommentarer:

lil-sis sa...

Världens bästa lussebullsrecept (Buke) fungerar iaf här. Tom i bakmaskinen :D

Eva in Athens, Greece sa...

Kul att du läser grekiska!
De ser jättefina ut, lussebullarna!
Jag bakade oxå sent, den 14 el var det den 15. Har ett bra recept tycker jag, men lite torra blir de ju fort. Lussebullar ska väl bara vara så. Man får frysa in snabbt de man inte ska äta, så fort de kallnat alltså. När man ska fika lussebullar är de ju godast om man värmer lite i micron först...Du gör inget fel Nova - de är bara så de är!