måndag 5 september 2011

Visby i mitt hjärta

På lördagen gick jag upp vid 9.30 ungefär och gjorde iordning mig och sen tog jag en promenad med Turre och lämnade honom i bilen under tiden jag åt frukost. Frukosten var rätt så enkel men god och fräsch. Det fanns bröd, pålägg, frukt och ägg och så fanns det yoghurt och sånt för folk som kan äta det. Jag bad om laktosfri mjölk och det hade de, trodde vi... när jag hällde det i kaffet såg det jättekonstigt ut, helt segt och trögflytande. Det visade sig vara yoghurt... Vi skrattade gott åt det och de lovade att det skulle finnas mjölk till söndagsmorgonen. Vi satt ute på balkongen och åt och det var jättefint ända tills getingarna började flockas kring min påläggsskinka. De var så envisa att vi slutligen gick in och tog frukosten med oss. Då hamnade vi framför en TV som visade engelska antikrundan och efter att alla andra gått därifrån höjde vi ljudet och fastnade i programmet tills det var slut. Vi resonerade så som att vi ju inte hade någon tid att passa denna dag. Tanken var att spendera dagen i Visby eftersom jag gissade att de flesta butikerna skulle vara stängda på söndagen nu då det inte längre var högsäsong.
När vi packat ihop kameror och grejer gick vi och hämtade Turre i bilen och tog en promenad genom Visby. Vi gick till Kränku eftersom jag ville köpa lite te och jag köpte 4 olika sorter, sommar, Gute, Raude och kärlekste. Det tog ett tag för mig att lukta mig igenom alla de olika sorterna som fanns och sen köpte jag en handgjord chokladkaka med citron och havssalt och en extra "teboll". Turre och S satt utanför och väntade på mig. Sen gick vi i olika affärer hela dagen och alla som inte sålde mat och sånt hade inga som helst problem med att jag tog med mig Turre och det gjorde ju allt både roligare och enklare för oss alla tre. Dessutom kan jag lova att de sålde mycket mer till oss bara genom det faktum att vi kunde lägga ned mer tid i butikerna och dessutom påverka varandra så att vi handlade mer. På Cervera utanför en av portarna handlade vi ekplankor till plankstek, majskolvshållare och jag köpte en jättebra lök/frukt/grönsakshackare.
Vi gick upp vid min favoritplats i Visby bakom Rackarbacken där man kan sitta på muren och se hela staden ovanifrån, där satt vi en stund men S blev lite uttråkad och hade velat ha lunch och en bok för att stanna längre. Själv kan jag sitta där i flera timmar utan några yttre stimula och vara helt nöjd. Vi gick tillbaka till hotellet och där satte vi oss och tog en kaffe på frukostbalkongen och eftersom det inte serverades frukost längre så sa de att det var okey att Turre hängde med ut dit. Som gäst på hotellet har man tillgång till deras kaffemaskin dygnet runt och det tycker jag är en stor fördel och en liten enkel sak som gör att man som gäst trivs ännu lite bättre.
Vid det här laget var jag helt slut och hade dessutom fått en hel del sol i ansiktet och kände mig lite mosig, så jag och Turre gick tillbaka till rummet och sov middag i nån timme. Sen duschade jag och sminkade mig medan jag tittade på Something's gotta give med Jack Nicholson och Diane Keaton. Jag har lite svårt för Diane Keaton, de vill alltid att hon blir hysterisk minst en gång per film och det känns allt annat än äkta. Men hon väljer ofta helt okey filmer, vilket gör att jag ändå ser dem om och om igen.
Plötsligt blev det dags att möta S så jag missade sista minuterna av filmen och gick ut och väntade. Sen visade det sig att hon tittat klart på nåt annat så jag missade slutet helt i onödan.
Vi gick iväg till Restaurang Lindgården eftersom jag minns den som väldigt bra, fast om sanningen ska fram har jag nog inte varit där på nästan 20 år. Det visade sig att uteserveringen var stängd för säsongen men efter mycket om och med bestämde vi oss för att boka ett bord och lämna Turre i bilen. Han hade ju trots allt varit med oss hela dagen. Det tog ett tag att ens få uppmärksamhet nog av en kypare för att få boka ett bord och det gjorde oss tveksamma, men menyn såg så trevlig ut att vi bestämde oss för att ge dem en chans. Det skulle vi inte ångra! Vi fick vänta nån halvtimme men på vårt bord men den spenderade vi med att lämna Turre i bilen och så och sen fick vi fantastiskt service resten av kvällen! Kyparen som knappt svarat på tilltal när jag försökte prata med honom tidigare visade sig vara jättetrevlig och han hade nämnt något om en kris för S och det var troligtvis så att han var så stressad att hjärnan inte fungerade tidigare. S ville prova plankstek efetrsom vi ju köpt plankor tidigare på dagen och hon var väldigt nöjd med sin mat och det var jag med min också. Jag valde Surf & Turf och fick en meny på engelska vilket gjorde mig förvirrad. Jag visste till exempel inte att Norweigan Lobster är samma sak som Havskräfta så det blev ju lite av en besvikelse. Men köttet var helt fantastiskt och tillagat recis så som jag vill ha det, det vill säga nästan inte alls... Till förrätt hade jag valt en ramslökcheesecake med löjrom och creme fraishe och det var gudgott, men min mage gillade det inte riktigt tyvärr. Men det var nåt av det godaste jag ätit på länge.

Efter att vi avslutat middagen gick vi till The Black Sheeps Arms som hotelltjejen rekommenderat. Den är den första Engelska puben i Visbys innerstad, det är någon engelsman som öppnat den för ett par år sedan. Klientelet var väl tyvärr inte så spännande, det var lite av samma typ som man ofta ser i förorter. Väldigt unga killar och en grupp halvalkisar. De hade ett par killar som spelade live och de var helt okey, men det var för trångt att stå där de spelade och väldigt högt ljud, så vi satte oss ute på baksidan istället men där hörde man dem inte alls eftersom de satt upp högtalare med irländsk musik där istället, spräckta högtalare dessutom...

Det enda som var kul med det stället var när vi skulle gå därifrån, då fick jag se nåt som fick mig att fnissa till. Innanför dörren stod en kille med en öl och utanför dörren höll han en cigg och stod där och rökte eftersom ölen inte får vara utanför dörren efter en viss tid. Utanför dörren står hans kompis med en cigg och med en hand håller han ölen innanför dörren. Det såg lite kul ut och vi bytte några ord och de var trevliga.
Sen gick vi för att titta hur det såg ut på O'Learys som ligger i samma hus som hotellet, men där var det tvärtomt så vi gick och satte oss på min balkong istället och åt lite ost jag handlat på Wisby Ost och drack lite vitt vin.

Vi kom i säng vid 2 och då var jag vimmelkantig av trötthet.Den allra sista bilden ni hittar i det här inlägget är min utsikt från balkongen!1 kommentar:

JCMAS sa...

Oh, vad härligt! Och fina bilder, som vanligt...