torsdag 29 september 2011

Varför så mycket hat?

Jag blir ofta ledsen, besviken och frustrerad när jag läser inlägg på olika forum, bloggar och insändare i tidningar eller kommentarer på internetartiklar. Det finns så mycket hat!
Kan det vara så att människan på något sätt behöver irriteras på något för att hålla sig sund? Jag vill gärna tro att det är något sånt. Jag vill tro att man måste irritera sig, vara arg och ilsk för att hålla sig i trim på nåt sätt. Ungefär så som djur som inte får jaga, fly eller lösa problem hittar på saker att jaga, fly ifrån eller skapar sina egna problem.
I Sverige är det däremot fult att berätta för någon vad det är man tycker så illa om, sånt kan man bara göra anonymt i ett annat forum än verkligheten och helst om något som är rumsrent att hata. Ett sånt "tillåtet" hat är Stockholmare, det är helt okey att hata Stockholmare. De är ju ändå så överlägsna till sättet och har den fulaste dialekten, dessutom tror de inte att det finns ett land utanför Stockholms tullar och om de mot förmodan vet det så är det något de skiter i helt enkelt. Det rör ju inte dem...
Till viss del är det kanske sant, många Stockholmare tycker nog att det bästa är att sköta sig själv och skita i andra. Men i motsats till vad många tror; att det beror på kyla eller likgiltighet, så har det snarare med en annan sak att göra; om du ska leva så nära så många andra individer måste du lära dig att vända bort blicken, att ge dem ett privatliv. Det är inte uppskattat att du ser in i grannens vardagsrum och det är inte accepterat att du visar att du såg singelgrannen ta hem ett kvart-i-tre-ragg i lördags.
Jag tror inte att Stockholmshatet har så mycket med Stockholm och Stockholmare att göra som det har med en massa annat att göra. Vi Stockholmare går generellt inte runt och tror att vi är märkvärdiga, vi har inte tid. Vi ser inte ned på er, vi avundas er.
Vi tycker inte att Stockholm är märkvärdigt, men vi älskar staden, den är ju så vacker!
Men vi tycker att Örebro, Östersund, Visby, Karlstad och Eslöv är jättefina de också!
De enda Stockholmare som faktiskt tycker att de är märkvärdiga är de inflyttade. De trivdes inte där de var och trodde att Stockholm skulle vara bättre och nu är de bara en prick i en 2 miljonersbefolkning... och för att rättfärdiga detta inför sig själv och de som stannade kvar hemma i byn så beter de sig som om de vore häftiga och värdsvana.
Nej, ni vet, vi har röägg överallt, det är bara det att era i stor omfattning flyttar hit...
Hurvida Stockholmare är dummare än bönder eller tvärtom, ja, det svaret får nog vänta på sig, först ska vi läsa det här med hönan och ägget...
http://www.dn.se/sthlm/51-skal-att-hata-stockholm
Förresten, det här med snökaoset i Stockholm, får jag en chans att förklara?
Vi har runt en halv miljon bilar som rör sig i lilla Stockholmsområdet varje dag och en enda av dessa förare gör ett misstag är kaoset ett faktum och faktum är att "shit happens". Om en Norrlänning gör denna typ av misstag är scenariot dock ett annat, man hittar honom någon gång vid tö till våren...

Här är en av de mest absurda inläggen i denna text:
34 ”Allt som sker i Stockholm framställs som om det vore av intresse för hela världen. Jag har träffat engelsmän som inte ens vet vad Sveriges huvudstad heter. Stockholm är inte särskilt hett utanför Stockholm.”

Jag är ledsen att behöva påpeka detta för den som skrivit kommentaren, men det faktum att dessa Engelsmän inte vet vad Sveriges huvudstad heter, säger mer om dem än om Stockholm. Kommer man så långt bort som till andra kontinenter så tycker jag att det är förståeligt men jag har då aldrig träffat en så obildad engelsman...

Inga kommentarer: