onsdag 28 juli 2010

Lördagsutflykt till Bath
















































På lördagen gick vi upp i rimlig tid eftersom vi bestämt oss för att besöka Bath.
S och M har alltid velat åka dit men det har inte blivit av. Nu när jag var och hälsade på och ville se något jag inte sett tidigare så kom vi fram till att Bath var en bra idé.
Det är en stad med mycket historia och vad vi hade hört skulle den vara vacker och trivsam.
Först åkte vi till ett Costa café och åt frukost och tog en kaffe. Där tog jag också chansen att gå till kiosken och köpa The Lost Symbol som ju nu hade kommit ut i pocket.

Sen tog det ungefär 1½ timme att köra till utkanten av stan, sen visade det sig att vi inte var de enda som hade fått idén att åka dit under helgen, för det var en ordentlig kö in till stan och det tog tid. Väl där inne var det relativt lätt att hitta till en långtidsparkering eftersom det var rätt bra skyltat. Vi köpte en stadskarta för ett pund i en automat och gick sedan mot de mer centrala delarna av stan. Vi hittade en fin gågata med en massa människor som tittade sig omkring, åt glass och handlade. Där hittade vi en liten fudgebutik där de gjorde fudge medan man tittade på, sen fick man ett helt färskt smakprov. Jag gillar egentligen inte fudge, så varför jag ändå handlade fyra olika sorter för nästan 200:- totalt vet jag inte. Men jag tror jag hade nån sorts idé om att den gick att använda till bakning. Går det?

Vi bestämde oss att ställa oss i den långa kön för att titta på de gamla romerska baden när vakten uanför sa att kön visserligen var lång men att väntetiden inte var mer än 5-10 minuter. Kön ringlade sig runt hörnet på byggnaden, men han hade faktiskt rätt. Men även på 10 minuter kan du hinna med att utsättas för en luftburen bombraid. Jag kände plötsligt hur något varmt landade bredvid min fot så att det sprejade över den. Jag tittar ned och inser att en fågel just har släppt en stor skit precis bredvid min fot så att det stänkt över mina tår... uäk. Alla runt omkring tyckte att det var obetalbart och skrattade och tittade menande på mig. Strax senare var vi i säkerhet under tak och gick för att titta på baden.
Baden har använts i omgångar och byggts om och fixats en del genom hundratals år. Men redan de gamla romarna byggde ett bad omkring de varma källorna, som tidigare ändå användes och dyrkades av kelterna. Det romerska badet är tekniskt avancerat med sina olika bassänger och rörsystem.

Sen gick vi till ett café i en liten gränd och åt lite lunch. Vi valde alla tre egentligen en frukost var. S tog äggröra med toast och jag och M äggröra, toast och kallrökt lax. Det var meningen att vi skulle gå till marknaden efter lunch, men precis då vi korsade gatan kanske 5 meter framför marknaden, då stängde den dörren och låste... Det kanske var lika bra, hade det varit öppet kanske jag hade gjort av med mer pengar och fått en ännu tyngre väska?

Vi promenerade vidare och hittade en sightseeing buss som vi bestämde oss att åka med. Den gick i stora cirklar i staden, men på det sotra hela var det värt det och rätt så bra tur och information. Men jag gillar inte att nästan alla såna företag oavsett land marknadsför sig med att de har en live-guide och sen har de aldrig det utan du måste sitta med lurar på dig och vara associal hela vägen.

Turen tog ungefär en timme och sen var vi mosiga och trötta och började gå mot bilen. På vägen hittade vi en godisaffär som tydligen är gammal och mycket känd. Kanske är det den som inspirerade till Honeydukes i Harry Potter var det någon som sa.
M hittade ett poppande godis som hon köpte som liten och vi köpte båda några vardera och i bilen på väg hemåt skrattade vi varje gång någon av oss stoppade lite i munnen och det lät som om det kokade.
Sen somnade både jag och M en stund, stackars S fick hålla sig vaken och köra.

På vägen hem stannade vi på samma pub som dagen innan och jag tog en filé och S en förrätt. M hade ätit så mycket godis att hon inte var hungrig längre.

Inga kommentarer: