tisdag 27 juli 2010

Grekland, landet där männen äter sallad

Ja, det skulle nog förvåna många om ett gäng svenska män som tittade på VM-Fotboll grillade sig en fisk och ställde fram en stor skål med sallad på bordet. Men så går det till i Grekland. Inte nog med det, fisken äts upp till sista smula. Till och med benen rensas av ordentligt. Sen okynnesäter de sallad tills den är helt slut. Det doppas bröd i dressingen och tas upp tomatbit efter tomatbit, det fiskas upp lökbitar och gurkbitar och sen är det helt enkelt rensat.
En annan sak vi inte känner igen från Sverige är att barnen ber om vatten när de är törstiga. Visst gillar de läsk, men mer som lördagsgodis än som dricka. När de är törstiga vill de helt enkelt ha vatten. Jag tycker att det är intressanta skillnader.

Sen är det mer skrämmande än intressant att jämföra trafikvett och bilkörande. De ligger enormt tätt intill den som är framför och om den skulle bromsa skulle man sitta prydligt i knät på honom eller henne en halv sekund senare. Samtidigt är de uppmärksamma och flyttar sig eller är lite extra smidiga när någon annan gör något dumt eller olagligt och tur är väl det för annars hade det blivit ännu farligare än vad det redan är att köra eller åka bil i Grekland. Sen kan man aldrig förvänta sig att den som sitter i baksätet har bälte på sig. Så om man vill vara säker på att inte ha en elefant i baksätet, så är det bättre att sitta där själv. Att be någon att ha bälte på sig anses tämligen oförskämt kan jag tro.
Sen har jag nog aldrig träffat på ett mer allround-ord än "ella".
Det används i en massa olika situationer. Det betyder allt från "kom igen", till "titta hit" och "hallå". Det används helt enkelt till att påkalla uppmärksamhet och man kommer snart på sig själv med att säga det i olika situationer.

Männen umgås i grupper och det gör kvinnorna med.Visst har de gemensamma fester och middagar, men ofta delas de upp i män och kvinnogrupper. För mig känns det ovanligt och det blir lite udda när jag hamnar i mansgänget för att L är den som tar med mig på saker. Männen verkar inte alls ta illa upp, men det känns som om jag är lite på fel ställe. Problemet är ju det att jag inte kan kommunicera med kvinnorna.

Ja, det här var några reflektioner på skillnader mellan Sverige och Grekland. Självklart finns många fler och så snart jag har postat detta kommer jag nog på en del av dem.

Inga kommentarer: