onsdag 19 juni 2013

Sådan är den grekiska traditionen



4/5 På lördagen åkte Turre med mamma och pappa till Jämtland och den här gången rusade han till bilen när de kom för att hämta honom, ingen tvekan denna gång. Jag "bakade" croissanter till frukost, såna som ligger i ett papprör. Man vrider röret, drar itu degen på perforeringen och rullar ihop de 6 croissanterna och så rätt in i ugnen.
Efter frukost fixade jag naglarna med nagelfolie, det var svårt att passa till det på mina små, smala naglar, det var ett jäkla passande och klippande och det fäste lite halvtaskigt, men häftigt blev det tycker jag.
Jag tog det lugnt och fixade lite hemma och sen gjorde jag mig i ordning coh åkte in till stan vid 23 ungefär, det var dags att fira grekisk påsk med "brorsan" och hans döttrar.
Jag hittade slutligen en parkering som var inom rimligt avstånd till kyrkan, men när jag gick ned för en trapp för att komma till gatunivå så insåg jag att jag var lite osäker på exakt åt vilket håll jag skulle gå.
Då kommer en man i 50-års åldern gående på trottoaren, han ser lite grekisk ut och bär på flera ljus.
Jag utbrister så som bara jag kan göra: -Är du på väg till kyrkan?
Ja sa han, och då dubbelkollade jag att det var den grekiska han var på väg mot och sen slog vi följe.
Som vanligt fick jag vänta på brorsan, är man grek så är man liksom...
För en gångs skull så frös jag faktiskt inte, men man blir lite trött i fötterna efter en stund av att bara stå helt stilla och vänta.
Vi hade glömt både ljus och ägg och brorsans bästa kompis var sur på mig och dök inte upp, så vi stod mest där och var glada för att se varandra och tittade på folk och försökte hålla vårt hår från galna tanter med ljust i näven.
På grekiska påsken samlas man alltså i/utanför kyrkan vid midnatt och vakar in påsken och när klockan slår midnatt så tänder prästerna ett ljus inne i kyrkan och sen vandrar lågan från ljus till ljus och person till person, tills alla har tänt sitt ljus från samma låga.
Sen knackar man ägg och pratar med vänner och så börjar folk att bryta upp och gå hem.
Brorsan, P och en kompis köade in i kyrkan för att tända lite ljus därinne för döda släktingar och vänner, jag och J väntade utanför.
Sen hoppade vi alla in i L's bil och så körde han mig upp till min bil, han kör ju taxi och med hjälp av mitt lokalsinne och hans kunskaper om gatorna i Stockholm så var det inga problem att hitta dit trots att det var en totalt annan väg än om man gick.
Sen åkte vi hemåt åt varsitt håll.




2 kommentarer:

Unknown sa...

ÄR du grekinna, Nova? Har tänkt det förut, men inte varit säker... halv-grekinna? Om det är så måste du ju vara med på min lista över "grekiska bloggare i Sverige"!
Vilka snygga naglar! Inte visste jag att det finns nagelfolie.
Φιλάκια!

Nova sa...

Jag är bara kvarts-grek, men det är ju bättre än ingenting ;-) Den andra kvarten är Bulgarisk Makedon och den andra halvan svensk.