fredag 29 april 2011

Vägarna är öde i Australien

På torsdagen väckte M mig vid 6.30och tanken var att vi skulle åka genast men jag var väldigt bestämd när jag hävdade att jag behövde frukost före avfärd. Alltså bredde jag mig en macka med avokado och tog en kaffe och då gjorde de andra det också. K var trött och tog med sig både täcke och kudde när vi väl kom iväg och M tog första skiftet vid ratten. Nån timme senare stannade vi för att rasta och titta på Charlie, buffeln som var med i Crocodile Dundee, när han blev gammal och dog stoppade de upp honom och ställde honom på den här vägkrogen.
Nästa stopp vi gjorde var vid en lång raksträcka och i Australien är det så lite trafik att vi kunde ligga mitt på vägen och ta bilder utan att vara i vägen för någon.


När vi bytte förare i vår bil tyckte jag att det blev lite obehagligt, det gick lite för fort. Men vi kom hela fram till Daly River där vi skulle hälsa på några vänner till M och titta på deras gamla hus och M's gamla arbetsplats ett galleri. Utefter vägen dit såg vi en massa mark som låg under vatten och bara två veckor tidigare var vägarna ut dit stängda.


Vi kom till Daly Rivers Aboriginsamhälle och åkte först till galleriet. Vi var där längre än vad de flesta av oss kände för så vi väntade utanför på att M skulle tröttna. När vi skulle åka vidare ett par hundra meter hoppade K och M upp på flaket och satte sig och det visade sig vara ett stort misstag! När vi kom fram till postkontoret för att prata med M's kompis kom polisen ikapp och det slutade med $ 100 böter för M och K vardera och $ 80 för H som kört bilen. Ta det gånger 6,70 så får ni svenska kronor och inser att det var rätt mycket pengar... Sen satte vi oss i skuggan och åt lunch och både hundar och en örn kretsade runt oss för att se om vi skulle dela med oss. Sen gick jag och m till kyrkan för att ta oss en titt och sen pratade vi lite med folk hon kände och jag fick en chans att ta några kvicka porträtt på dem, men jag kunde inte ta tid på mig så de blev sådär...
Sen delade vi på oss och jag K och H åkte ned till själva Daly River och tittade och de andra åkte hemåt. Floden var hög men det syntes att det varit mycket högre tidigare. Det är till och med så att campingen vid Daly River flyter bort mest varje år och sen bygger de om den. Vi var inne på puben där och tog en dricka och de hade precis öppnat efter årets översvämning. På vägen hem höll jag återigen utkik efter wallabies men det gick väldigt fort på den lilla vägen och jag såg inte skymten av en enda och trots att jag var fruktansvärt rädd så somnade jag i några sekunder här och där och vaknade till när det krängde till som värst.
Slutligen var vi nästan hemma och då ringde H's telefon och eftersom det är olagligt att prata i telefon när man kör i Australien så svarade jag men bilen lät för mycket så jag hörde inte vad människan i andra änden sa så slutligen stannade H vid vägkanten och det visade sig att en kompis till honom skulle stanna över natten och var på väg till deras hus. Alltså åkte vi hem en stund och såg till att han kom till rätta men sen var det bara att sätta sig i bilen igen och åka in till Darwin och premiären för den stora strandmarknaden där. Tanken var att jag skulle köra så att H kunde stanna hemma med sin kompis men K insåg att hon inte skulle hitta dit, så han skjutsade in oss och släppte av oss vid marknaden där vi sneare mötte upp med M och hennes kompisar som varit med tidigare på dagen också. Vi hann se solnedgången över stranden och det var en massa folk där tillsammans med oss och tittade. Sen delade vi återigen upp oss och jag och K gick tillsammans runt marknaden och m gick med sina kompisar. Vi köpte en varsin majkolv penslad med vitlökssmör och sen köpte jag ett varsitt armband åt oss för 1 dollar styck, sen precis innan vi gick hemåt köpte vi en varsin dricka och jag köpte en godisrem som vi delade på. Någon mat vi kände för hittade vi inte trots att vi var hungriga och det fanns en massa matstånd, en del av marknaden var liksom avdelad just för mat...
Sen promenerade vi upp till killarnas lägenhet eftersom vi inte orkade stanna och vänta på fyrverkeriet och lagom tills vi kommit dit satte det förstås igång och deras balkong låg åt fel håll. Efter en stund kom S, M's kompis för att hämta oss och köra oss hem men satte sig och snackade en stund först. Vi hade en diskussion om musik och konserter och jag nämnde att jag skulle se Dolly Parton i augusti. S blev eld och lågor och undrade; var? I Stockholm svarade jag och hon undrade om hon fick komma över för det! Av tonen kunde jag dra slutsatsen att hon förmpdligen menade allvar också... Visst, vi skulle nog kunna fixa biljett, jag berättade hur hon skulle gå in på ticnet och köpa en. Strax senare körde hon oss hem och jag och k delade på en kopp med snabbnudlar och sen gick vi och lade oss, det hade varit en lång dag! Klockan var redan midnatt när jag kom i säng efter en välbehövlig dusch, jag var så trött att jag var illamående.

1 kommentar:

karin sa...

häftiga bilder!