måndag 3 oktober 2011

Skrot i svampskogen

På söndagen gick vi upp klockan 8 eftersom M var tvungen att åka tidigt och fixa vidare med den flyttning som gjorde att hon var i Stockholm över huvudtaget. Jag kokade ägg och ställde fram frukost och vi åt i godan ro och så plötslgit var klockan 9! Tanken hade ju varit att M skulle vara på Väsby station senast 9... Jag skjutsade ned henne till stationen och sen åkte jag hem och lade mig igen. Jag somnade aldrig djupt nog för att känna att jag sov, men jag var mer utvilad när jag gick upp igen efter 3 timmar.
När jag kom upp hittade jag Judas i gästsängen, han gillar när dörren är öppen där men den är i vägen för mig så den har jag ständ när ingen bor där. Så snart han vaknade och gick ut stängde jag dörren igen. När jag gick upp åt jag en andra frukost och sen packade jag ihop Turre, mig själv och svampkorgen och tog mig till Arlandaskogarna igen.
Den här gången åkte jag till min gamla del av skogen och det tog ett bra tag innan jag hittade nåt jag vågade plocka. Den här gången hade jag faktiskt med mig en svampbok men det var för svårt att artbestämma svamparna så jag vågade inte plocka några nya i alla fall.
Jag blir ofta förvånad över vad jag hittar i dessa skogar. Det finns inga vägar igenom dem och ändå hittar man de mest udda saker flera kilometer från stora vägen... Som ett oljafat som är sönderrostat... eller ett vindskydd med tillhörande eldstad och så förstås älgkäkar och andra ben. Till slut hittade jag i alla fall trattkantareller och det fanns tillräckligt för att jag inte skulle vara besviken, men det kunde ju ha varit fält med svamp så som andra hittar dem.
Efter en stund tog trattkantarellskogen slut, men då började taggsvampsskogen. Det är aldrig lika spännande att plocka taggsvamp men den har väldigt många fördelar: Den är stampig och kompakt, den är lättrensad, maskar tycker inte om den, den växer i fält och den är omöjlig att förväxla med andra sorters svamp. Men ärligt sagt har jag svårt med inspirationen, vad gör man med svamp? Jag tycker det känns lite fel att göra risotto på taggsvamp, den anses läcker men jämfört med kantareller och trattkantareller så är den rätt tråkig. Jag kom fram till att det kanske går att göra svamppaj på den? Jag kollade recept på nätet och hittade ett recept med bara ingredienser jag har hemma, alldeles lysande!
Så i alla fall, bortsett från 1½ kantarell så var det taggsvamp och trattkantareller jag kom hem med och det var en hel del. 2 timmar hade jag varit ute och kom ju till och med hem innan det blev mörkt. Sen ägnade jag resten av kvällen åt att rensa svamo, det tog 3½ timme att rensa svampen och ytterligare någon timme innan allt vatten kokat bort från den blöta taggsvampen. Jag gjorde svampstuvning till smörgås, jag tror att det är min första och det blev riktigt bra. Var det J eller M eller båda som på lördagen talade om för mig att det inte var besvärligt eller svårt? Medan jag fixade med svampen såg jag Pirates of the Carribean 3 och sen Iron Man.

Inga kommentarer: