lördag 21 februari 2015

Vem behöver en verktygslåda för sånt?



23/1 På fredagen åkte jag till Häggvik efter jobbet. Jag hade äntligen med mig mina presentkort som jag fått på min 40-årsdag. Jag hade några hundralappar att spendera på Cervera. Jag försökte vara noga med att välja något som jag kommer att vilja ha kvar även när köket är bytt. Jag kom därifrån med en typ av behållare för att hålla färska örter fräscha längre. Man ska klippa av dem och sätta ned dem i ett stort glasrör och fylla vatten i botten och ett lock sätts ovanpå. Jag antar att det ska fungera ungefär som ett växthus. De var nedsatta och jag köpte två. Sen fanns det en massa kul grejer för att göra cupcakes, en massa glitter, pynt och allt möjligt ätligt man kan garnera dem med. Jag hittade också en tvålpump som skummar tvålen redan innan man tar den i handen. Såna finns överallt i Thailand och jag gillar dem, det är lättare att tvätta händerna och det går åt betydligt mindre tvål. Det visade sig när jag kom hem att den inte är lika effektiv som de i Thailand, det är inte ett lika fint skum och det kommer stora, fula bubblor i det. Men det fungerar i alla fall, fast nog hade jag förväntat mig att kvalitén skulle vara bättre med tanke på priset och att det är en designad tvålpump.
Jag hittade en verktygslåda med köksverktyg, det ser verkligen ut som någon typ av maffiatillbehör... Vem sjutton använder en sån? Är det om man blir kallad till en restaurang- eller bagerikatastrof?
Efter att jag varit på Cervera åkte jag till Stinsen, det var dit jag egentligen var på väg. Nu var det dags att skaffa fiskar till akvariet, äntligen.
Nu borde akvariet och bakterierna i det vara klara för fiskar.
Jag köpte 5 guppys och 10 neontetra och så 3 algätare. Algätarna anses inte ta något av simutrymmet eftersom de ofta sitter på botten eller väggarna. De jag köpte ska heller inte bli så mycket större och de är rätt små.
När jag kom hem gjorde jag precis så som jag fått instruktioner om. Jag lade först ned påsarna i akvariet och sen lite i taget fyllde jag på vatten från akvariet i påsarna och slutligen fiskade jag upp dem i håven och släppte ned dem. Judas upptäckte fiskarna mycket tidigare än jag hade väntat mig, redan när de var i påsarna satt han och stirrade på dem, väldigt uppmärksamt.
Jag stängde locket så mycket som var möjligt med påsarna i akvariet och höll koll på honom för säkerhets skull.
Det kändes jättekul när jag slutligen kunde släppa ut dem och se vad de ville upptäcka. Det visade sig att alla fiskarna var väldigt intresserade av växterna, de hade blivit bruna och fula i akvariet och jag hade sköljt av dem så gott jag kunde när jag började om med alltihopa en vecka tidigare. De noppade hela tiden på dem och redan efter några timmar såg de fräschare ut.
Min kompis G som är akvarie- och fiskexpert, hon har till och med skrivit flera böcker i ämnet, frågade mig några frågor om fiskarna och fick en bild på en av algätarna för att se vilken typ jag köpt. Då konstaterade hon snabbt att jag blivit lurad i djuraffären på Stinsen. De växter jag köpt för rätt så dyra pengar är inte ens undervattensväxter. De dör efter några veckor och påverkar dessutom vattnet väldigt negativt när de dör. Vi bestämde att jag skulle komma till butiken i Bromma på söndagen, för att få hjälp och råd av henne. Jag skulle också ta med en deciliter vatten från mitt akvarium för lite tester. Jag upptäckte också när jag kom hem att jag fått 13 st neontetra och inte 10. Det är egentligen för många för akvariet, det blir lite för trångt. Men det är ju inte mycket att göra åt när de redan är hemma och aklimatiserade.
När jag kom hem tog jag ett par snöbilder på huset, det är ju fint på bild, men jag avskyr fortfarande vinter och kyla...





Inga kommentarer: