måndag 8 juli 2013

Vem saknar självkritik sa du?

Jag vet att jag är lite sent ute om kravallerna i Stockholms förorter men jag kunde inte låta bli att kommentera en så löjlig artikel som denna.
Det handlar inte om brist på jobb eller studieplatser, det handlar om en ovilja att jobba för brödfödan och en vilja att slåss.
I Sverige har alla rätt och möjlighet att plugga och den enda begränsningen är i vardera ungdoms huvud. Det är förvisso svårare att förstå att man kan bli något om en föräldrar aldrig har lärt en det, men det är i alla fall inte de andras fel. Man kan inte skylla på de som fått en bra uppväxt att man själv inte har fått det. Det handlar inte om klyftor som är skapade av dem som har det bra, det handlar om klyftor som de som har det sämre tror beror på att andra har det bättre.
På vilket sätt skulle problemen lösas genom att pumpa in pengar?
Problemområden får mer pengar redan så som det är idag med större resurser i både skola, sociala hjälporganisationer och faktiskt även polis.
Vi har sett i flera intervjuer med ungdomar som gör sånt här att de gör det för att det är kul och för att de aldrig har förstått skillnaden mellan att vara fruktad och att få respekt.
Jag vägrar faktiskt att ta något som helst ansvar för att de gör så här.
Beror det på att jag är övre medelklass eller beror det på att jag faktiskt är oskyldig till att andra kastar sten på polis och brandmän och eldar upp andra människors egendom?


Högern gör sig dum om Husby

Yttersta konsekvensen Sedan kravallerna började i Husby i söndags har borgerligheten försökt få ut budskapet att de sociala konflikterna i Husby inte har något samband med ökade sociala klyftor.  YTTERSTA KONSEKVENSEN Sedan kravallerna började i Husby i söndags har borgerligheten försökt få ut budskapet att de sociala konflikterna i Husby inte har något samband med ökade sociala klyftor.Foto: P-O SÄNNÅS
22 MAJ 2013. Sociala konflikter
 Fredrik Reinfeldt lyckades undvika ­medier från söndag till i går. I stället lät han integrationsminister Erik Ullenhag göra utspel om fler poliser.
Att regeringen skickar fram integrationsministern säger mycket om hur de tänker. De vill framställa Husby som en fråga om integration, om utlänningar som kastar sten och bränner bilar. Det handlar inte om oss, vi som firar VM-­guldet för Tre kronor i Kungsträdgården.
Men de ljuger för oss. Sedan kravallerna började har borgerligheten fullkomligt skrikit ut budskapet att de sociala konflikterna i Husby inte har något samband med ökade sociala klyftor. Som om stenkastningen och bilbränderna äger rum i ett vakuum och kan reduceras till enskilda kriminella och våldsverkare.

Baksidan av Reinfeldts ord

Men så enkelt är det inte. Husby står i själva frontlinjen för Alliansens förändringar av Sverige. När ungdomsarbetslösheten skenat, a-kassan slagits sönder och människor utförsäkrats bor många som drabbats där. Liksom när banken, lunchkrogen och folktandvården lämnat och vårdcentralen, posten, barnmorskan och ungdomsgården dragits in.
Allt detta är baksidan av Fredrik Reinfeldts slagord ”det ska löna sig att arbeta”. När skatterna sänkts betalas det ­genom ett svagare samhälle och räkningen har skickats till områden som just Husby. Ökad ojämlikhet och fler orätt­visor skapar till slut konflikter. Det ­borde inte komma som en överraskning.

Saknades självkritik

Nu flyr borgerligheten det egna ansvar­et och ropar i stället på polis. Men det ­luktar populism. I Husby har 38 procent i åldrarna 20–25 år varken jobb eller ­studier att gå till. Lösningen för dem är knappast fler ­poliser utan fler jobb och fler studieplatser.
När Fredrik Reinfeldt till slut öppnade munnen i går saknades helt självkritik. Det mest konkreta var att han själv varit i Husby för ett halvår sedan. På Twitter spred hans stab samtidigt en söt bild från tillfället i fråga där han lär en flicka ­använda en Ipad.

Ett samhälle som faller isär

Han visar medkännande och närvaro men det handlar om pr utan täckning i den praktiska politiken. Inför valet har statsministern aviserat ännu fler skattesänkningar, inte en politik för minskade klyftor.
Husby är bara den yttersta konsekvensen av ett samhälle som faller isär, där den väpnade mobben tar över, förtroendet för myndigheterna minskar och vanliga människor hamnar i kläm.
En sak är i varje fall säker. Den politik Fredrik Reinfeldt vill föra kommer inte att lösa något av dessa problem.

Inga kommentarer: