måndag 5 januari 2015

God Bless us Everyone

Tisdag 23/12 Jag antar att det jag skrev tidigare får gå under rubriken nyårslöften?
Jag bestämde mig i alla fall efter visst övervägande att inte börja på den 1/1, utan istället börja med dagen före julafton. Inte av någon särskilt anledning förutom att det leder rätt bra in till nutid och ändå inte är så mycket att det blir för svårt att börja.

De senaste 5 åren tror jag att det är, har jag gjort till tradition att gå och se A Christmas Carol på Maximteatern antingen den 22 eller 23 december.
Första gången jag gick så gick jag ensam. Jag hittade information om att den spelades den 22 och kollade om det fanns några biljetter och det fanns EN biljett till den 23. Det kändes som om det var meningen att jag skulle gå och som singel är man extra ensam såna dagar, men jag tänkte att det vore smart att liksom bli drottning över situationen och äga den så att säga.
Det var fruktansvärt kallt den dagen minns jag, runt -25 och jag visste inte riktigt var teatern låg och det fanns inte mycket parkeringsplatser heller. Det slutade med att jag hittade parkering och det var en bit bort, men jag hade klätt mig ordentligt och tog mig också till teatern i tid utan att förfrysa några delar av kroppen.
Det kändes inte jobbigt att vara där ensam, folk hade nog med sitt eget och ingen verkade lägga märke till att jag var ensam.
Historien känner ni förstås till, men framförandet är verkligen jättebra och alla skådespelarna är engelsmän. Sedan dess har jag ju gått och sett föreställningen varje jul och jag har upptäckt att de flesta skådespelarna är desamma år efter år och det känns tryggt och bra på något sätt. De är ju tvungna att byta ut Tiny Tim med några års mellanrum av förklarliga skäl (som typ målbrott), men annars är det få ändringar. Det måste däremot vara väldigt jobbigt att vara ifrån sin familj hela december även om de hinner hem till julafton och kan fira jul med familjen den 25 som man ju gör i England.
Jag tror inte att jag gått ensam fler gånger men kan inte minnas om jag bara har gått med M, min sommargranne, som jag gått med de senaste åren, eller om jag gått med fler.
I år var det i alla fall henne jag gick med. Hon har en typ av överkänslighet mot kemikalier och dofter som hon fått på senare år så jag handlade doftfri tvål, schampo och balsam som jag använde innan vi åkte. Jag var lite orolig att någon annan skulle göra henne dålig, det är ju inte ovanligt att folk badar i parfym och annat stinkande innan de går på teater. Eftersom det inte är en allergi så hjälper inte allergimediciner. Men kan ni tro! Inte en enda hade badat i parfym dagen till ära och M mådde så attans bra i salongen att hon somnade i första akten...
Fast det märkte inte jag, det berättade hon själv.

Efter showen körde jag M till hennes jobb där hon skulle hämta en datorskärm. Vi lastade in den i min bil och sen åkte jag hemåt medan hon hade en massa andra ärenden innan hon kunde åka hemåt. Ja, alltså, just nu är hon även min vintergranne eftersom hon haft en vattenläcka i lägenheten och inte kan bo hemma.


Inga kommentarer: