lördag 7 juni 2014

Har ni haft tur med era grannar?

4/2 När jag skulle släppa ut Turre för morgonkissen på tisdagen så stod han bara och stirrade på mig och sen gick han och ställde sig bredvid sin jacka som låg på golvet i hallen. Jag brukar ju bara sätta på honom den när det är minusgrader och denna morgon var det plusgrader. Men det var ganska tydligt att han ville ha den på sig. Sådan matte, sådan hund.. jag är fruktansvärt frusen och det är han också, kanske för att han är van vid att jag har hög temperatur i huset och bilen emellanåt?
När jag frågade om han ville ha jackan såg han jätteglad ut och viftade på svansen, han var nog nöjd med att jag efter 11 år äntligen förstår vad han säger. Svårtränad människa uppenbarligen, men bättre sent än aldrig.
Jag satte på honom jackan och han sprang glatt ut för att kissa.
Han får gå ut ensam på morgonen, han går inte av tomten och bryr sig inte om rådjuren och hararna som är på tomten rätt ofta. Den enda som inte får vara på vårt tomt är räven och henne joggar han efter till vad han tror är tomtgränsen och sen låter han henne vara i fred.
En morgon förra sommaren hade jag släppt ut honom ensam och när jag kom ut visade det sig att mina närmaste grannar var ute. De bor inte i sitt hus, det är deras sommarhus på dagarna på sommaren och jag är inte van vid att de är där så tidigt.
Jag bad om ursäkt för att jag släppt ut Turre ensam och undrade om han varit besvärlig?
Det visade sig att han inte gått över och hälsat på dem ens förrän jag kommit ut och sagt hej till dem.
Då var jag extra stolt, vi har inget som markerar tomtgränsen mellan våra hus och Turre gillar dem och går gärna dit och hälsar och lägger leksaker framför fötterna på dem, men tydligen inte förrän jag har sagt att det är ok!
Vi ar förresten sagt i nästan 9 år att vi ska bygga ett staket mellan oss, men tydligen är ingen av oss särskilt motiverad, för trots att vi alla är aktiva och effektiva så har det inte blivit av, vi ha inte ens pratat om hur det ska se ut...
Jag antar att ingen av oss är särskilt störd på den andra, annars hade det nog blivit gjort rätt fort redan första sommaren.
Det är så skönt att ha bra grannar!
De två hus/familjer som är nära nog att påverka mitt liv är helt fantastiska och är aldrig det minsta irriterande. Det finns dock några grannar längre bort som jag är väldigt glad att de inte bor närmare. Men vi har någon tyst överenskommelse i vårt område, man klagar inte på grannarna om det inte är absolut nödvändigt. Det är mitt sätt att leva och jag är väldigt nöjd med att vi inte har grannfejder i området och accepterar varandras egenheter och oljud.

Jag har letat torp i flera år och det är svårt att hitta något som fyller mina önskemål om hur ett torp ska vara. Det ska vara friköpt tomt, gärna med extra mark. Ett torp ska inte ha el och vatten indraget och jag vill hellre ha ett torp i nästan originalskock med renoveringsbehov än ett som har plastmattor inlagda och ett 60-tals kök i eller liknande grejer som inte hör hemma i ett torp.
Något som förvånar mig varje gång jag tittar i annonser och när jag hälsar på folk i deras sommarstugor är att de inte tycks bry sig om alls hur det ser ut i dem...
De flesta har bara möbler och grejer som de inte ville ha hemma och därför tagit till stugan. Det är omoderna men inte antika grejer, det är obekväma soffor och det är fula lampor och mattor och sånt och sen har de ofta en massa "pynt" och grejer överallt som
förstör trivseln och helhetsintrycket.
Nej, själv vill jag ha det trivsamt och en hemmakänsla även i mitt semesterboende. Det är därför jag letar efter just det rätta huset.
Dessutom är väl något av det fulaste man kan hitta, ett torp med synliga sladdar överallt och ett kylskåp och elspis?
Själv förstår jag ändå inte vitsen med att ha el om man ändå inte har vatten indraget.
Att värma huset och mat med ved är enkelt och att tända ljus och lyktor istället för lampor både trivsammare och inte särskilt besvärligt heller.
Frågan är: Om man hittar drömtorpet och el är indraget. Kan man avsluta elavtalet och dra ur kontakter och sånt ur väggarna?
Det enda jag känner att jag behöver är något att ladda telefonen med och då kan jag antingen köpa en solcellsladdare eller en sån där portabel batteriladdare, eller så kan jag helt enkelt ladda den i bilen.


Inga kommentarer: